fbpx

De beste en meest betrouwbare crypto-exchanges in 2021.

              Bitstamp                                      

Je kan Bitcoin en andere cryptocurrency’s kopen via een exchange (een beurs), een makelaar of via een Bitcoinautomaat (ATM). De kosten per exchange verschillen echter aanzienlijk (zie punt 2. onder).  Makelaars en ATM’s rekenen daarbovenop nog eens een flinke commissie, daarom worden deze in onderstaand artikel niet besproken.

Bij je keuze van een spot of derivative exchange moet je 3 elementen vergelijken:

  1. Het handelsvolume: op exchanges met een hoog handelsvolume gaan jouw koop- en verkooporders sneller ingevuld geraken dan op die met een laag volume. Hierdoor zit er ook een groter verschil tussen de vraag- en aanbodprijs op exchanges met een laag volume (Bitvavo, Bitcoinmeester, Bit4You…), hoe groter dit verschil hoe meer je gaat teveel betalen of te weinig ontvangen in vergelijking met exchanges met een hoog handelsvolume (Binance, Bitstamp, Kucoin…)
  2. De fees en de transactiekosten: de fee is een procentuele commissie op je koop- en verkooporder, transactiekosten kunnen vast en/of procentueel zijn en dienen te worden betaald telkens je fiat of crypto naar de exchange toestuurt of wegneemt.
  3. Verzekering: haast alle exchanges zullen hun crypto in cold wallets opslaan maar sommige exchanges zijn bovendien ook verzekerd tegen hacking m.a.w. de gedupeerde wallets zullen vergoed worden.

Fake handelsvolume of ‘wash trading’ drukt een donkere stempel op de crypto-industrie. Het is moeilijk om één enkele maatstaf te vinden om de gerapporteerde cijfers van de verschillende exchanges nauwkeurig te doorzoeken. Coinmetrics heeft een meetmethode ontwikkelt waarmee legitiem handelsvolume kan geïdentificeerd worden.

Vanaf juni 2020 hebben deze spot exchanges (leverage/margin zie onderaan) de test voor ‘vertrouwd’ spotvolume doorstaan: 

-> Vergelijk alle exchanges

Noot: kleinere exchanges en makelaars zijn ook te vertrouwen maar hebben veel minder liquiditeit, waardoor je aan minder voordelige prijs kan (ver)kopen, en ze kunnen grote hoeveelheden transacties minder goed. Zowel Blox als Bitvavo, gingen offline tijdens de XRP pump en dump van 01/02/2021.

Fee en transactiekosten

Vergelijk bij je keuze van exchange altijd de feesBinance heeft momenteel de goedkoopste fees indien je ze betaalt met hun exchange coin BNB. Gemini, Coinbase en Kraken zitten aan de duurdere kant van het feespectrum.  Elke respectabele exchange zal een feepagina hebben, die je met een search kan vinden, en haast altijd vind je daar de transactiekosten per crypto ook terug.
-> vergelijk de fees per exchange

Verzekering

Ga ook na of de exchange zijn fondsen heeft verzekerd in geval van bv. een hack. Binance, Bitstamp, Coinbase, Bittrex en Gemini sloten al dergelijke verzekeringen af.

fees compared per crypto exchange

Beste derivative exchanges 2021

Derivative exchanges zijn exchanges waar je (soms naast spot trading) ook futures en opties kan traden, of hefboomtraden (traden met leverage of margin).

Let op: ‘Leverage/margin trading’ is hoogst risicovol, begin er niet aan zonder kennis van en ervaring met technische analyse.

Na de schandalen bij BitMex zou ik hier enkel onderstaande exchanges aanbevelen, waarbij Deribit het meest volume heeft qua option-trading: 

       

Related Posts

2 Responses

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Q&A

Heb je je antwoord hier niet gevonden? Stuur me dan gerust je vraag.

Mis geen enkel bericht of relevant nieuws

Al mijn berichten, samen met mijn selectie van de relevante actualiteit kan je volgen in mijn blog op Quora of op de facebookpagina.