fbpx

Een (weeral) nieuwe Ledger scam

Er gaan weer verschillende oplichtingen de ronde i.v.m. Ledger wallets:

  • Soms word je (opnieuw) gevraagd je ledger live te updaten n.a.v. zogezegde veiligheidsrisico’s omdat de gestolen klantgegevens van Ledger online te grabbel zijn gegooid. Dit laatste is helaas wel waar. Merk op dat je na het klikken op downloaden naar een webadres wordt gestuurd met een puntje op de tweede ‘e’ van het (verkeerd gespelde) woord legder. (Vreemde) leestekens in website url’s, op plaatsen waar ze niet horen, zijn een weggever dat het om oplichterij gaat
    Ledger scam link

Nieuwste scam van 17/02/2021, een zogezegde virusaanval heeft jouw gegevens vrijgegeven.

Titel e-mailing: ‘The majority of our customers have been infected with a new virus’

Ledger virus scam

Ledger oplichting
Ledger scam home invasion
  • In onderstaande Ledgerscam e-mail word je gevraagd om een nieuwe KYC-procedure te doorlopen.
  • Onderstaande mail probeert jou te verleiden om inloggegevens vrij te geven.
Ledger scam3

Onderstaande mail vraagt een update van je 24 woorden tellende seed phrase. Geef deze NOOIT aan niemand.

ledger scam 04/01/2020

6 manieren om met deze oplichterij om te gaan:

  1. Blijf kalm

    Oplichters spelen in op de angst van mensen. Blijf kalm en raak niet in paniek. De datadump heeft geen invloed op je cryptocurrency-bezit.

  2. Deel nooit je 24 woorden (seed phrase)

    Oplichters kunnen je cryptocurrency’s alleen gebruiken als ze je seed-zin van 24 woorden krijgen. Ze sturen e-mails die bedoeld zijn om je bang te maken voor een snelle reactie, zoals “het geld heeft uw apparaat verlaten”, “Je moet verplichte KYC doen” en andere excuses om je schadelijke software te laten downloaden en je 24 woorden in te voeren. Deel je 24 woorden NOOIT met iemand, inclusief Ledger.

  3. Versterk uw toegangsbeveiliging

    Als je publieke e-mailadres tijdens de inbreuk gecompromitteerd is, raden ze je aan het bijbehorende wachtwoord te wijzigen.

  4. Betaal nooit losgeld

    Als je grote hoeveelheden cryptocurrency op je apparaat opslaat, raden we je aan deze op een veilige en moeilijk bereikbare locatie, weg van je huis te bewaren. Net zoals je thuis geen miljoenen in cash zou bewaren.

    Ledger raad je aan nooit losgeld te betalen. Als je bang bent voor je fysieke veiligheid en denkt dat je in gevaar bent, neem dan onmiddellijk contact op met de plaatselijke autoriteiten.

    Maar houd er rekening mee dat oplichters zullen proberen zo min mogelijk moeite te doen om geld te stelen. Met phishing-aanvallen kunnen ze gemakkelijk een groot aantal klanten aanvallen zonder de risico’s van fysiek contact. De gestolen database is openbaar sinds juli en niemand heeft ooit een dergelijke aanval gemeld.

  5. Plausibele ontkenning

    Als je je zorgen maakt dat je het slachtoffer zou worden van afpersing, kunt je een extra beschermingslaag toevoegen aan je herstelzin van 24 woorden door een tweede back-up (ook wel passphrase genoemd) toe te voegen aan uw Ledger-apparaat. Hier vindt je meer informatie om dit in te stellen.

  6. Gedistribueerde back-ups

    Om te voorkomen dat je wordt blootgesteld aan de gruwel van een home jacking, of als je gewoon geen plek kunt vinden die veilig genoeg is voor je back-up, wil je misschien de mogelijkheid hebben om je back-up op te splitsen over verschillende locaties. Je vindt de details van deze procedure hier.

Officiële ledger pagina met een oplijsting van alle gangbare scams

Brontekst Ledger

Related Posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.