Wat is de mempool?

Bitcoin mempool
foto: Emiel Schalck Unsplash

De mempool is de toegangspoort tot de blockchain van Bitcoin, Ethereum en vele andere cryptocurrency’s.

Als jij een transactie over de blockchain wil versturen, wordt die eerst opgepikt door een node. De node zal o.a. checken of je genoeg crypto in je balans hebt om het gewenste bedrag te versturen.  Eens geverifieerd, komt jouw transactie terecht in de mempool van de node.

Daar wacht de transactie op een mijnwerker om het te selecteren en aan een blok toe te voegen, of het voor altijd weg te gooien. In de mempool worden lopende transacties immers gerangschikt waarbij de orders met de hoogste miningfee (transactievergoeding voor de mijner) voorrang krijgen. De mijners zijn uiteraard eerst geïnteresseerd in de transacties die hun de hoogste vergoeding opleveren.

Deze miningfee is onderdeel van de kost die je betaalt om Bitcoin of een andere crypto over de blockchain te versturen. Exchanges berekenen meestal deze fee automatisch volgens de gangbare gemiddelden, jij kan in dit geval niet de fee zelf verhogen of verlagen. In andere gevallen kan jij dit zelf wel bepalen, bv bij het verzenden van Ethereum kan jij zelf de GAS-prijs ingeven. GAS is de benaming van de Ethereum-transactiefee uitgedrukt in GWEI-eenheden. 
Wil jij dat jouw transactie voorrang krijgt, dan verhoog je de transactiefee van jouw crypto boven het gemiddelde, als jouw interface en/of crypto dat toelaten.

Wees wel voorzichtig bij het manueel aanpassen van je transactiefee. Het is al voorgevallen dat een onfortuinlijke cryptobezitter waanzinnige kosten heeft betaald op een kleine transactie omdat hij een verkeerd getal of komma heeft ingegeven bij de transactiefee. Dit geld is (meestal) voor altijd verloren.

Related Posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Q&A

Heb je je antwoord hier niet gevonden? Stuur me dan gerust je vraag.

Mis geen enkel bericht of relevant nieuws

Al mijn berichten, samen met mijn selectie van de relevante actualiteit kan je volgen in mijn blog op Quora of op de facebookpagina.