fbpx

Wat is Bitcoin mijnen?

Hoe en waarom worden Bitcoins gemijnd (mining)?

Bij een Bitcointransactie, een betaling in Bitcoin, zijn er twee entiteiten die voor de beveiliging zorgen: de nodes en de mijners. De nodes checken de balansen van de betaler (of hij wel genoeg Bitcoin heeft om te betalen) en zetten de transactie op het Bitcoinnetwerk. De transactie zal uitgevoerd worden zodra deze in het grootboek op de blockchain is toegevoegd. De transactie komt in het grootboek zodra een mijner de transactie, samen met vele andere transacties, in een blok aan de blockchain heeft toegevoegd.

Om dit te doen wedijveren mijners met elkaar om als eerste een gevalideerd (geldig) blok aan transacties te verzamelen. Om gevalideerd te worden moeten ze de uitkomst van een soort wiskundige puzzel ‘raden’. Dit raden wordt aan een ratio van miljoenen uitkomsten per seconde gedaan. De rekenkracht die dit vergt, vereist uiteraard veel elektriciteit en up-to-date mijningstoestellen (miners). Indien een mijner als eerste de juiste oplossing raadt, mag hij zijn blok aan de blockchain toevoegen en wordt hij voor zijn werk betaald in Bitcoin door de nodes. 

Mijnen is dus eigenlijk het in Bitcoin uitbetalen van de mijners voor het beveiligen van de transacties in het netwerk.

Daarnaast ontvangen ze ook nog een transactiefee. Dit is een commissie die de persoon die de transactie verstuurd, aan de mijner moet betalen. Dit bedraagt een fractie van een percent op het totale bedrag.

Het gelijke tempo waarin er blokken gemijnd kunnen worden, wordt geregeld door mining difficulty adjustment of moeilijkheidsgraad

Er zullen maximum 21 miljoen Bitcoin gemijnd worden, om de 210000 blokken is er een Bitcoin halving en elk blok word om de +/- 10 min gemijnd, zo dicteert het protocol. Dit impliceert dat er een methode moet bestaan die vermijdt dat alle Bitcoins ineens door een soort supercomputer worden gemijnd. Al naargelang de markt, de periode voor of na de Bitcoin halving, de lancering van nieuwe mijningstoestellen… zijn er meer of minder mijners actief. Toch moet tempo waarmee het aantal blokken dat toegevoegd wordt aan de blockchain min of meer stabiel blijven. Hier komt de ‘mining difficulty’ ofwel de moeilijkheidsgraad van het mijnen aan tegemoet.
Hierboven las je al dat mijners een oplossing moeten raden om een blok te mogen toevoegen aan de blockchain en hun block reward te verdienen.   Het protocol voorziet een aanpassing van de moeilijkheidsgraad al naargelang er meer of minder mijners actief zijn en deze moeilijkheidsgraad wordt om de twee weken herzien.
Zijn er veel mijners actief, is er veel rekenkracht die ervoor zorgt dat er de voorbije twee weken gemiddeld meer blokken worden gemijnd. Dan wordt het bereik van het te raden getal vergroot en zal het raden moeilijker worden. Een getal raden tussen bijvoorbeeld 1 en 1000, is moeilijker dan tussen 1 en 100. Vice versa, zijn er te weinig blokken gemijnd dan wordt het bereik van het te raden getal verlaagd. En zo blijft het gemiddelde tempo constant.

ANDEREN BEKEKEN OOK:

Wat is een node en een mijner?

Related Posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.