fbpx

Wat is Ethereum?

Wat is Ethereum
 

Ethereum werd gelanceerd in 2015 en is een open-source (de programmacode is vrij beschikbaar), blockchaingebaseerd, gedecentraliseerd softwareplatform dat wordt gebruikt voor zijn eigen cryptocurrency, Ether (ETH). Hiermee kunnen Smart Contracts en gedistribueerde applicaties (dApps) worden gebouwd en uitgevoerd zonder downtime, fraude, controle of interferentie van een derde partij.
Ethereum is niet alleen een platform, maar ook een programmeertaal die op een blockchain draait en ontwikkelaars helpt bij het bouwen en publiceren van gedistribueerde apps.

Wat zijn ‘Smart Contracts’ (slimme contracten)

Een ‘slim contract’ is slechts een uitdrukking die wordt gebruikt om een ​​computercode te beschrijven die de uitwisseling van geld, inhoud, eigendom, aandelen of iets van waarde kan vergemakkelijken.

Een smart contract is een deterministisch programma. Het voert een bepaalde taak uit als het vaststelt dat er aan bepaalde voorwaarden is voldaan. 

Eens geüpload op de blockchain, wordt een slim contract een zelfwerkend computerprogramma dat automatisch wordt uitgevoerd wanneer aan specifieke voorwaarden wordt voldaan. Omdat slimme contracten op de blockchain draaien, werken ze precies zoals geprogrammeerd zonder enige risico op censuur, downtime, fraude of interferentie van derden.

Hoe werken Smart Contracts 

Hoewel alle verschillende blockchains code kunnen verwerken, zijn de meeste sterk beperkt. Ethereum is anders. In plaats van een beperkt aantal bewerkingen te geven, kunnen ontwikkelaars met Ethereum elke gewenste bewerking maken. Dit betekent dat ontwikkelaars duizenden verschillende applicaties kunnen bouwen die veel verder gaan dan wat we eerder hebben gezien.

Bitcoin versus Ethereum:

Ether (ETH), de cryptocurrency van het Ethereum-netwerk, is misschien wel de tweede meest populaire cryptocurrency na Bitcoin (BTC). ETH is de op een na grootste cryptocurrency per marktkapitalisatie (per 2020).

Ether en Bitcoin zijn op veel manieren vergelijkbaar: elk is een cryptocurrency die wordt verhandeld via online uitwisselingen en wordt opgeslagen in verschillende soorten cryptocurrencyportefeuilles. Beide cryptocurrency’s zijn gedecentraliseerd, wat betekent dat ze niet worden uitgegeven of gereguleerd door een centrale bank of een andere autoriteit. Beide maken gebruik van de gedistribueerde grootboektechnologie die bekend staat als blockchain. 

De Bitcoin- en Ethereumnetwerken zijn echter verschillend met betrekking tot hun algemene doelstellingen. Bitcoin is gemaakt als alternatief voor nationale valuta en dus een ruilmiddel en een vaste waarde. Ethereum is gemaakt als een platform om onveranderlijke, programmatische contracten en toepassingen via zijn eigen valuta, Ether, te faciliteren.
 

Related Posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.