fbpx

Wat is blockchain?

Wat is of wat doet de blockchain? 

Om te verklaren wat blockchain is, starten we met als voorbeeld een geldtransactie van persoon A naar persoon B.

Als persoon A naar persoon B geld wil overmaken op de gebruikelijke wijze, gebruiken deze partijen A en B hier meestal een bank als derde partij voor. De bank bezit een grootboek (een lijst van wie bezit wat) waarop beide partijen A en B vertrouwen om de juiste saldo’s aan te passen van A en B (geld minder bij A en geld meer bij B).

De blockchain stelt partijen A en B, die elkaar niet kennen, in staat het grootboek te vertrouwen dat zich op het blockchainnetwerk bevindt en dus niet in een bank zoals in bovenstaand voorbeeld.

Een kopie van het grootboek bevindt zich immers op elk toestel van het blockchainnetwerk. Deze toestellen heten nodes en zijn verbonden dankzij blockchaintechnologie in de vorm van specifieke software. Alle nodes checken voortdurend bij elkaar dat ze op hetzelfde moment dezelfde kopie van het grootboek hanteren. Daarom is het grootboek betrouwbaar voor partijen A en B die elkaar niet kennen omdat elke kopie zal zeggen: geld minder bij A en geld meer bij B. 

In dit voorbeeld ga ik uit van geldtransacties, maar de blockchain kan voor zoveel meer gebruikt worden: contracten, boekhouding, notariaat…

Blockchain is digitaal vertrouwen, het kan alle domeinen van de huidige economie vervangen waar een instelling als derde partij moet optreden die A en B moeten kunnen vertrouwen, zoals bv een notaris in het geval van de verkoop van een huis.

Oplijsting van alle recente blockchain use cases

Waaruit bestaat de blockchain?

De blockchain is een netwerk van nodes op het internet. De nodes kunnen servers, pc, laptops, smartphones… zijn met een opslaggeheugen. Al deze nodes zijn aan het netwerk verbonden dankzij speciale blockchainsofware die hen toelaat dezelfde data op het zelfde moment te bezitten en daarboven hun de mogelijkheid geeft dit bij elkaar te checken.

Gedecentraliseerd, gedistribueerd, publiek, private of hybrid – aansluiting met toestemming of niet?

De keuze van blockchainnetwerk, is afhankelijk van het doel. 

Een bank zal eerder kiezen voor een private, gedistribueerd netwerk: een gesloten netwerk van geselecteerde nodes die met toestemming zijn aangesloten. De schrijf- en leesrechten zijn enkel toegankelijk voor het personeel.
Een overheidsdienst kan ook kiezen voor een public, gedistribueerd netwerk: een gesloten netwerk van geselecteerde nodes die met toestemming zijn aangesloten.bv. de schrijfrechten voorbehouden voor het personeel maar de leesrechten openstellen voor het publiek.

decentraliseerde of gedistribueerde blockchain

Cryptocurrency’s hebben echter gedecentraliseerde blockchains. Elke cryptocurrency heeft zijn eigen blockchain met zijn eigen nodes en zijn eigen regels of protocol.
De cryptocurrency’s met een Proof of Work (POW) consensus mechanisme (Bitcoin, Litecoin, Zcash…) laten nodes toe zich aan te sluiten zonder toestemming.  De cryptocurrency’s met een Proof of Stake (POS) consensus mechanisme (Ethereum na Caspar, Cardano…) laten enkel nodes toe indien deze aan voorwaarden voldoen.

privé, publieke of hybrid_Blockchain

image: 101Blockchains

Related Posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.