fbpx

Wat zijn cryptocurrency’s?

Wat zijn cryptocurrency's of cryptomunten

Wat is een cryptocurrency?

Synoniemen:

  • cryptomunten
  • cryptovaluta
  • cryptocurrencies

Wat zijn cryptocurrency’s?

De verzamelnaam cryptocurrency’s duidt op de combinatie van Bitcoin en altcoins. Alle cryptocurrency’s behalve Bitcoin, zijn altcoins

Cryptocurrency’s vertegenwoordigen en faciliteren een online gedecentraliseerde applicatie op een platform of ze vertegenwoordigen het platform zelf. Vergelijk het met de Adobe app (om pdf’s te maken) die werkt op het platform Windows of Mac. 

Ze zijn een kruising tussen valuta’s (zoals onze euro) en effecten (zoals aandelen). Net zoals je een aandeel van Google kan kopen, koop je met een cryptocurrency een soort aandeel of het recht op gebruik van een applicatie of van een platform. Met sommige cryptocurrency’s kan je ook effectief betalen, soms enkel binnen de grenzen van de online applicatie maar soms ook daarbuiten. Met Bitcoin bv. kan je koffie kopen bij Starbucks, Unicef steunen, aankopen doen bij Windows…

Alle cryptocurrency’s werken dankzij blockchaintechnologie. Samengevat wil dit zeggen dat de achterliggende data van de online applicatie zich niet op een centrale computer of server bevindt, maar dat een kopie van alle data zich ‘gedecentraliseerd’ op elke computer verbonden in het netwerk bevindt. Het grootste voordeel van deze technologie is dat je geen centrale partij, zoals een bank of een notaris, meer nodig hebt om die gegevens te bewaken en te checken.

Het concept van cryptocurrency’s is gebaseerd op het idee dat transacties, uitwisseling van waarde, vrij moeten zijn van inmenging van de overheid en de banken. Cryptocurrency’s worden verhandeld op specifieke websites, de cryptocurrencybeurzen of -exchanges, waar iedereen ze kan kopen of verkopen met euro’s, dollars of andere cryptocurrency’s. Cryptocurrencies kunnen dienen als digitale activa die een ruilmiddel zijn tussen twee partijen. Ze maken directe transacties tussen individuen mogelijk zonder tussenkomst van een tussenpersoon, zoals een bank. Hoewel fiatgeld onderhevig is aan inflatie en centrale banken op elk moment meer kunnen printen, heeft de toonaangevende cryptocurrency Bitcoin een vaste voorraad van 21.000.000 eenheden, waardoor het zelfs schaarser is dan goud.

Cryptocurrency’s worden meestal gecreëerd door bedrijven of instellingen. Sommigen zijn echter niemands bezit omdat de bedenker de code (het programma) heeft vrijgegeven aan het publiek, zoals bij Bitcoin.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is de grootste en meest gekende cryptocurrency. Net zoals het doel van de euro gelduitwisseling via banken is, is het doel van het Bitcoin financiële transacties (gelduitwisseling) via de Bitcoinblockchain.

Bitcoin kan je als investeerder kopen op een cryptocurrencybeurs onder de ticker (afkorting voor de beurs) BTC.

Bitcoin werd gecreëerd door de tot nu toe onbekende Satoshi Nakomoto die de programmacode vrij openstelde voor iedereen die er aan wou bijdragen. Elke programmeur kan de code verbeteren of bijsturen mits goedkeuring van de gehele groep van programmeurs (de community) die willen bijdragen. Niemand is eigenaar van het project Bitcoin.

 

 

Altcoins hebben verschillende onderliggende projecten en doelen.

Het project Ethereum bijvoorbeeld heeft als doel om slimme contracten (zelfwerkende computerprogramma’s) automatisch te laten uitvoeren via de Ethereumblockchain. Eenvoudig gezegd is het een platform waarop programmeurs verschillende gedecentraliseerde apps (dApps) kunnen ontwikkelen.  
Je kan in het project Ethereum investeren door zijn cryptocurrency ETH te kopen op een beurs.

Net zoals de applicaties Excel, Word, PowerPoint werden gebouwd op het platform Windows of Mac worden op het platform Ethereum allerhande dApps gebouwd. dApps verschillen aan de voorkant niet veel van de gewone apps op je smartphone of computer, maar de achterliggend technologie is wel totaal verschillend. De data (het programma, de code) van de dApp bevindt zich niet op een centrale server of computer maar op een gedecentraliseerde blockchain.

Er bestaan nog andere platformen buiten Ethereum waarop dApps kunnen gebouwd worden zoals bv NEO, maar Ethereum is veruit het meest gebruikte platform (anno 2021). Dit maakt van Ethereum een interessante belegging.

Elke dApp heeft zijn eigen altcoin om uitwisselingen van waarde te bewerkstelligen EN waarmee je in het achterliggend project kan investeren.

Let op:
Weet dat de meeste altcoins (nog) niet-werkende dApps vertegenwoordigen. Je investeert dus in opstartende projecten die het kunnen halen van de concurrenten of niet, en de achterliggende bedrijven kunnen failliet gaan als enig ander. 
Mijn advies, DYOR (Do Your Own Research): is het een goed en rendabel project, is er een markt voor, zit er een goed team achter, zijn er veel concurrenten…?

Waarom zou ik een altcoin kopen of in een altcoin investeren?

Als fictief voorbeeld om dit te demonstreren, nemen we het vastgoedproject ‘Home Sweet Home’. ‘Home Sweet Home’ wil huizen verkopen via zijn dApp en zijn cryptocurrency genaamd HSH. 
Dit zou een enorm financieel voordeel bieden voor iedereen die een pand willen verhandelen via de dApp van ‘Home Sweet Home’ i.p.v. via een notaris. Op de handel in altcoins betaal je als (ver)koper immers maar een fractie van een percent commissie op het totale bedrag (via de cryptobeurs), terwijl een notaris een smak meer geld vraagt. 

De programmeurs van ‘Home Sweet Home’ creëren daarom dus de Home Sweet Home-dApp en de cryptocurrency HSH. Beide zijn zo geprogrammeerd dat als de koper via de cryptocurrency HSH geld overdraagt aan de  dApp (met het slimme contract erin), het slimme contract vervolgens het pand overdraagt aan de koper, en het betaalde bedrag in HSH aan de verkoper. De voorwaarde is wel dat de kopers en verkopers de cryptocurrency HSH gebruiken indien ze willen handelen via de dApp i.p.v. via de dure notaris. HSH kan door (ver)kopers gekocht worden met euro’s of dollars of verkocht worden naar euro’s of dollars op een cryptocurrencybeurs.

  • de koper koopt op een cryptobeurs met euro’s -> HSH
  • de koper betaalt in HSH via dApp ->  slim contract op de blockchain
  • slim contract -> HSH via dAPP naar verkoper
    slim contract -> eigendomspapieren via dAPP naar koper
  • de verkoper verkoopt op een cryptobeurs HSH -> euro’s

In de dApp van ‘Home Sweet Home’ kan jij als investeerder beleggen door de alcoin HSH te kopen op een cryptocurrencybeurs (-exchange). Hoe meer de dApp en de altcoin HSH worden gebruikt in het (ver)kopen van vastgoed, hoe meer de marktprijs van HSH zal stijgen en jij winst maakt. 
En wat is het voordeel voor ‘Home Sweet Home’, hoor ik je denken. Wel ‘Home Sweet Home’ bezit uiteraard zelf ook een flink aantal HSH en delen mee in de winst als de marktprijs van hun altcoin stijgt.

In dit voorbeeld gaat het over vastgoed maar alle producten of diensten die vandaag een derde partij nodig hebben om transacties te registreren, te bewaken of te bevestigen (zoals de notaris) zouden in principe de blockchain en smart contracts kunnen gebruiken. Denk maar aan auteursrechten (geen rechtenbureaus meer nodig), geld (geen bank meer nodig), verkiezingen (geen telbureaus meer nodig), medische- of identiteitsrecords (geen centrale database meer nodig) ….

Related Posts

1 Response

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.