Wat is een wallet en een private key?

Wat is een cryptocurrencywallet?

Een wallet is een stuk online of offline software die je toelaat je cryptocurrencybalans af te lezen op de blockchain en crypto’s te verzenden naar een andere wallet dankzij de adressen gecreëerd door de private key.

Hoezo mijn balans?

Veel mensen denken dat hun crypto’s zich bevinden in hun wallet. Fout, je crypto’s bevinden zich op de blockchain, in het grootboek. Het grootboek houdt alle, dus ook de jouwe, transacties bij. Stel dat in het Bitcoingrootboek staat dat jij 5-2 Bitcoin bezit, want je hebt er ooit al eens 2 besteed, dan zal jouw wallet aflezen dat jij nog 3 Bitcoins bezit.

Wat is een public key?

De software van een wallet genereert voor jouw cryptocurrencyadressen ofwel public keys: een Bitcoinadres, een Ethereumadres, een Litecoinadres… Deze adressen zijn wiskundige afgeleiden van de private key. Dus een enkele private key is de basis van al jouw adressen of public keys binnen een wallet. Moest iemand jouw private key te pakken krijgen dan kan hij al je crypto’s verzenden naar de adressen binnen zijn wallet, diefstal dus.

Omwille van het gemak spreekt men over ‘het verzenden van crypto’s’
naar een andere wallet maar nu weet jij dat men hiermee bedoelt dat het aflezen
van de balans en het recht op verzenden door een andere wallet met een andere
private key overgenomen wordt.

Ben ik altijd eigenaar van mijn private key?

Neen. Als je crypto’s verhandelt via een exchange dan is de exchange eigenaar van de private key. Jij, als klant, mag via je login en paswoord wel gebruik maken van de cryptoadressen, gegenereert door deze private key, om te kopen, te verzenden of te ontvangen. Je betaalt hiervoor een kleine fee, verrekent in de commissie die de exchange neemt op jouw trades (aan-en verkopen). Een exchange blijft echter niet meer dan een website die gehackt kan worden en de private key’s gestolen.

Vandaar de uitspraak:

Not your private key not your Bicoin

Indien je niet veel handelt, is het dus sterk aangeraden om je aangekochte crypto’s te verzenden naar een wallet waarvan jij eigenaar bent van de private key. Je stuurt ze van de respectievelijke adressen of public key in de wallet op de exchange naar de respectievelijk adressen of public key in de wallet waarvan jij de private key bezit.
Dit kan een online wallet zijn in de vorm van een app voor je smartphone of desktop, zoals bv. MyEtherWallet. Offline wallets genieten echter de voorkeur om de eenvoudige reden dat ze niet gehackt kunnen worden. De meest populaire offline wallets zijn de Ledger Nano S, Ledger Nano X of Trezor. De kostprijzen variëren van € 59 tot € 180 (per 2020). 
Indien je na enige tijd beslist bv. je Bitcoins te verkopen, stuur je ze vanuit het Bitcoinadres op je wallet naar je Bitcoinadres op de exchange om vervolgens te verkopen tegen euro’s of een andere valuta.

Let wel:

  • Niet elke wallet kan via zijn private key voor elke cryptocurrency een adres genereren. Het kan best zijn dat je bv. een nieuwe of onbekende crypto enkel kan opslagen in een online wallet zoals MEW (My Ether Wallet).  MEW is heel populair omdat het alle ERC20 tokens kan opslagen, dit zijn tokens gebouwd op de Ethereumblockchain (zoals de meesten). Een aparte tutorial voor de MEW-wallet vind je hieronder.
  • Mogelijks bestaat er zelfs nog geen wallet voor de nieuwe crypto en heb je geen andere keuze dan deze op de exchange te laten staan. De meest bekende cryptocurrency’s zijn echter wel op te slagen in off- of online wallets.
  • Elke crypto heeft zijn eigen soort adres of public key. Moest je Bitcoin van een Bitcoinadres naar een Ethereumadres versturen dan zijn deze voor eeuwig verloren.
  • Sommige ICO’s vragen specifiek een betaling vanuit een adres of public key waarvan jij eigenaar van de private key bent. Je weet nu dat dit dus niet het adres van je exchange kan zijn.
  • Soms krijg je je private key toegekend in de vorm van 12 of 24 woorden, dit noemt men de seed of de seed phrase.

Bescherm je cryptocurrency’s tegen hacking door ze op te slagen op een offline wallet.

Via deze link krijg je een kortingscode van -20% op uw aankopen bij Ledger!

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.