Wat is een non-fungible token (NFT)?

NFT staat voor non-fungible token. Meestal is het de digitale weergave van een uniek object dat zelf een digitale of fysieke vorm kan hebben. De NFT kan op zich worden verhandeld met FT’s (fungible tokens), dit zijn bijna alle andere cryptocurrency’s die geen NFT zijn.

NFT’s werden initieel aangemaakt op de Ethereumblockchain en hebben vaak de tokenstandaard ERC-721 of ERC-1155. Het NEO-, EOS- en TRON-netwerk zijn intussen ook gestart met NFT-standaarden.
Hun identificerende informatie is vastgelegd in hun slimme contracten. Het is deze informatie die elke NFT anders maakt en als zodanig kunnen ze niet direct worden vervangen door een ander token. Ze kunnen niet op dezelfde manier worden verwisseld, aangezien geen twee hetzelfde zijn. Bankbiljetten daarentegen kunnen eenvoudig voor elkaar worden ingewisseld, als ze dezelfde waarde hebben, is er geen verschil voor de houder.

NFT’s zijn:

  1. absoluut uniek
  2. ondeelbaar
  3. niet uitwisselbaar

Meest voorkomende use cases:

  • digitale kunst
  • ID’s
  • DIoT (Decentralized Internet of Things)
  • Verzamelobjecten zoals CryptoKitties (gaming)
  • virtuele goederen
  • gedigitaliseerde goederen of identiteiten: diamanten, onroerend goed, elk uniek object

1–1–1(voor bovenstaande Formule 1-NFT “1-1-1” werd $100.000 betaald)

NFT’s zijn geen nieuw fenomeen in de cryptoland aangezien de opkomst van blockchaintechnologie een nuttige basislaag heeft geboden om een uitgestrekte economie voor digitale verzamelobjecten te creëren.

De groeiende behoefte aan digitale kunst, in-game utility tokens (bv Fifa punten) en andere vormen van cryptoverzamelobjecten laten het NFT-metaverse een sprong richting brede commercialisering maken. Binnen het ecosysteem ontmoeten verschillende industrieën elkaar, zoals: kunstnijverheid, gaming en virtueel onroerend goed.

CryptoPunk Artwork(Voor bovenstaand CryptoPunk kunstwerk werk $ 176.000 betaald in ETH.)

Kunst is een van de grootste en snelst groeiende toepassingen voor NFT’s. De kruising van bewijs van eigendom en schaarste maakt het een perfecte match made in heaven. Hetzelfde geldt voor fysieke goederen. Het kopen van een digitale kopie en het ontvangen van een fysiek equivalent wordt een big business en onderdeel van een ecosysteem.

Ook in de virtuele handel kunnen NFT’s een rol gaan spelen: “De toekomst van menselijke communicatie zal binnen Virtual Reality grotendeels digitaal zijn. En om mensen in virtuele werelden te laten bestaan, hebben ze een gedecentraliseerde onafhankelijke economie en eigendomsprotocollen nodig die blockchain en NFT’s heel goed oplossen.”

Toekomstige toepassingen van NFT’s zou certificering kunnen zijn, zoals voor kwalificaties, softwarelicenties, garanties en zelfs geboorte- en overlijdensakten. Het slimme contract van een NFT bewijst onveranderlijk de identiteit van de ontvanger of eigenaar en kan worden opgeslagen in een digitale wallet voor gemakkelijke toegang en weergave. Op een dag zouden onze digitale wallet het bewijs kunnen bevatten van elk certificaat, elke licentie en elk item dat we bezitten.

NFT’s kunnen in de toekomst nog veel interessanter worden als ze ervaringen gaan voorstellen zoals: eigendom dat de identiteit en reputatie van een persoon helpt vorm te geven, badges om lidmaatschap van een gemeenschap mogelijk te maken, een manier om een netwerk van individuen met dezelfde interesses te helpen vinden, een manier om unieke activa samen te stellen met behulp van een waaier aan producten.

De DeFi hype van 2020 heeft ook geholpen aan de populariteit van NFT’s.

Hoe en waar kan je NFT’s kopen?

Non-fungible tokens kunnen worden gekocht op een groot aantal NFT-marktplaatsen, waaronder Rarible, Mintable, Cargo, OpenSea, Sicios, The Sandbox en Enjin Marketplace.

⇒ Hier vind je een lijst van de NFT’s en hun exchanges.

⇒ De top 100 NFT’s per marketcap

⇒ De geschiedenis van NFT’s

Wat zijn gefractioneerde NFT’s?

Zoals je kan lezen zijn sommige NFT’s peperduur en niet voor ieders portefeuille weggelegd.  Dit werd opgelost met de creatie van gefractioneerde NFT’s.  Hier worden de NFT’s in stukjes (shards) opgedeeld. Hierdoor kan je een stukje van een of meerder NFT’s kopen. Zoals je een stukje van een fonds zou kopen.

Meer lezen en kijken:

Related Posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Q&A

Heb je je antwoord hier niet gevonden? Stuur me dan gerust je vraag.

Mis geen enkel bericht of relevant nieuws

Al mijn berichten, samen met mijn selectie van de relevante actualiteit kan je volgen in mijn blog op Quora of op de facebookpagina.