fbpx

Wat betekent chokepoint 2.0?

In een whitepaper beschrijft advocatenkantoor Cooper & Kirk hoe verschillende Amerikaanse toezichthouders aanvallen op de crypto-industrie hebben gecoördineerd. 

Volgens het gerenommeerde advocatenkantoor hebben recente rapporten in de financiële media een strategische inspanning van banktoezichthouders onthuld om cryptobedrijven uit de financiële infrastructuur te duwen. Deze toezichthouders zouden onofficiële adviesdocumenten hebben uitgegeven die specifiek gericht zijn op cryptocurrencies en hun gebruikers als een potentiële bedreiging voor de stabiliteit van het banksysteem. (Vergelijkbaar met de oorspronkelijke Operation Choke Point, zouden de betreffende toezichthouders zich nu op de crypto-industrie hebben gericht.)

In de adviesdocumenten hebben de Amerikaanse financiële toezichthouders – waaronder de Federal Reserve, de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) en het Office of the Comptroller of the Currency (OCC) – een gezamenlijke verklaring uitgebracht waarin banken worden gewaarschuwd voor de risico’s van cryptomunten en waarin wordt gewezen op het belang van naleving van consumentenbescherming en andere toepasselijke wet- en regelgeving voor banken die cryptodiensten leveren.

De verklaring zegt ook dat de regelgevende instanties bankorganisaties niet zullen verbieden of ontmoedigen om zich in te laten met de cryptosector, maar ze zullen banken gelinkt aan cryptodiensten nauwlettend volgen.

Waarom nu?

De ineenstorting van de FTX en de daaruit voortvloeiende neveneffecten, met name op Silvergate, bieden een groot deel van het antwoord. Financiële toezichthouders waren niet geïnteresseerd in FTX terwijl de fraude aan de gang was (met uitzondering van de SEC en haar voorzitter Gensler, die merkwaardig nauwe banden met de organisatie hadden), maar sinds de exchange op spectaculaire wijze ten onder ging, denken ze nu na over manieren om de volgende ineenstorting te voorkomen. FTX – als een offshore-beurs – stond niet direct onder toezicht van financiële toezichthouders, dus het viel buiten hun directe auspiciën. Regelgevers zijn echter van mening dat ze als ze de fiat-toegangen kunnen blokkeren, ze de industrie kunnen marginaliseren zonder deze rechtstreeks te reguleren.

Bronnen: PirateWires, Crypto Valley Journal

Related Posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.