fbpx

Wat is een DAO?

Wat is een gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO)?

Een gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO) is een opkomende vorm van een juridische structuur die geen centraal bestuursorgaan heeft en waarvan de leden een gemeenschappelijk doel delen om in het beste belang van de entiteit te handelen. DAO’s worden gebruikt om beslissingen te nemen in een bottom-up managementbenadering.

Een DAO is een door blockchain bestuurde organisatie die ons in staat stelt om met gelijkgestemde mensen over de hele wereld samen te werken zonder een welwillende leider te vertrouwen om de fondsen of operaties te beheren. Er is geen CEO die in een opwelling geld kan uitgeven of CFO die de boeken kan manipuleren. In plaats daarvan bepalen op blockchain gebaseerde regels die in de code zijn ingebakken hoe de organisatie werkt en hoe fondsen worden besteed.

Wat is een DAO

Ze hebben ingebouwde schatkamers waar niemand toegang toe heeft zonder de goedkeuring van de groep. Besluiten worden bepaald door voorstellen en stemmen om ervoor te zorgen dat iedereen in de organisatie een stem heeft, en alles gebeurt transparant in de keten.

De ruggengraat van een DAO is het slimme contract, dat de regels van de organisatie definieert en het geld van de groep beheert. Slimme contracten zijn immers fraudebestendig zodra ze live gaan op Ethereum. Je kunt de code (de DAO-regels) niet zomaar bewerken zonder dat mensen het merken, want alles is openbaar. In principe kan een DAO niet worden gewijzigd tenzij de meerderheid van de leden hierover een consensus bereikt.

Smart Contract in The Center of BlockChain Technology

Stemvermogen

DAO’s worden als participatief en democratisch beschouwd. Met andere woorden, als de meerderheid van de leden een besluit steunt, is het besluit genomen.

Om stemrecht of lidmaatschap van een DAO te verkrijgen, moeten gebruikers doorgaans eigenaar zijn van de governance-tokens. Verder wordt het stemrecht vaak verdeeld onder de leden op basis van het aantal tokens dat elk lid bezit.

Ter illustratie: een lid dat 100 tokens in de DAO bezit, kan twee keer zoveel stemrecht hebben in vergelijking met een lid dat slechts 50 tokens bezit. De overtuiging achter deze gemeenschappelijke verdeling van stemrechten is dat gebruikers die meer kapitaal aan een DAO hebben toegewezen meer invloed hebben op de besluitvorming, omdat ze worden gestimuleerd om te goeder trouw van de DAO te handelen.

Voorbeelden van bekende DAO’s zijn:

 • De DAO, de eerste in zijn soort, is opgericht als een vorm van een door investeerders aangestuurd durfkapitaalfonds. Het is ontwikkeld door Slock.it, een in Duitsland gevestigd bedrijf gebouwd op de Ethereum-blockchain, met als doel transacties uit de echte wereld te integreren in de blockchain.
  Begin 2016 was het bedrijf op zoek naar een methode om geld in te zamelen voor zijn project, waarvan de oprichter, Christoph Jentzsch, verwees naar het concept van crowdfunding en het toepaste op de blockchain. Zo ontstond het idee van een DAO.
  Tijdens de oprichtingsperiode werd The DAO een onverwacht succes, aangezien het op dat moment ongeveer $ 150 miljoen wist op te halen bij meer dan 11.000 deelnemers, waarmee het het grootste crowdfund ooit werd.
 • Uniswap is een cryptocurrency-exchange die draait op een gedecentraliseerd netwerkprotocol. Deze organisatie heeft tot doel geautomatiseerde transacties tussen cryptocurrency-tokens op de Ethereum-blockchain mogelijk te maken met behulp van slimme contracten.
  Net als bij een typische DAO, vertrouwt Uniswap op zijn governance-token, UNI, als een middel om de controle over het protocol terug te geven aan zijn leden. Het UNI-token geeft de Uniswap-gemeenschap de mogelijkheid om te stemmen over voorstellen die van invloed zijn op de dagelijkse werking en ontwikkeling van het Uniswap-project.
  Het UNI-token heeft een maximale voorraad van 1 miljard die wordt gedeeld door de belangrijkste bijdragers van het platform, waaronder het ontwikkelingsteam, leden van de Uniswap-gemeenschap, externe investeerders en adviseurs.
 • ConstitutionDAO is in november 2021 opgericht met als doel het originele exemplaar van de Amerikaanse grondwet te kopen. Deze single-purpose DAO bracht meer dan 17.000 mensen samen en bracht in totaal 47 miljoen dollar op. Echter, ConstitutionDAO verloor uiteindelijk het bod van Ken Griffin, de oprichter van Citadel, en alle activa werden terugbetaald aan de deelnemers van de DAO.

Bronnen en beelden: Ethereum.org, Crypto.com, Investopedia

Related Posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.