fbpx

Kan ik mijn verloren of gestolen Bitcoin of altcoins terugkrijgen?

Ik heb mijn Bitcoin naar een verkeerd Bitcoinadres gestuurd, kan ik ze terugkrijgen?

Bitcointransacties op de blockchain zijn per definitie onomkeerbaar.  (Tot nu toe) bestaat er geen enkele manier om deze te recupereren.  Hersteldiensten of ‘recovery services’ die het tegendeel beweren zijn per definitie oplichters.

Als de transactie nog niet bevestigd is, kan je deze procedure proberen.

Ik heb mijn altcoins naar een verkeerd adres gestuurd, kan ik ze terugkrijgen?

Altcoins met een netwerk gebaseerd op het Bitcoin protocol zoals Litecoin (LTC), Bitcoin Cash (BCH), Dash (DASH), VeChain (VET), die via de blockchain naar een verkeerd adres zijn gestuurd zijn per definitie onomkeerbaar. 
Als de transactie nog niet bevestigd is, kan je deze procedure proberen.

Altcoins verstuurd via een andere netwerken naar een andere wallet kunnen soms wel gerecupereerd worden ALS je eigenaar bent van de private keys van beide wallets
Hier enkele links die dit proces beschrijven:

Er zijn uitzonderingen waar de instelling achter de altcoin een tegemoetkoming zou kunnen overwegen (indien dit om uitzonderlijk hoge bedragen gaat) door bijvoorbeeld in die periode minder tokens te verbranden dan voorzien, en de niet-verbrande tokens terug te geven aan het slachtoffer. Deze vorm van compensatie staat echter ter discussie omdat ze tegen het principe van decentralisatie indruist. 

Ik ben mijn pin, de seed en/of de private key van mijn wallet vergeten of verloren.

Je seed phrase (ook genaamd seed of mnemonic phrase) is onontbeerlijk om toegang te krijgen tot je wallet en private keys. Bewaar ze offline en bewaar kopieën op verschillende locaties. Meestal betekent het verlies van je seed ook het verlies van je cryptocurrency’s.

Heb je enkel nog je private key maar niet meer je seed, dan kan je via bv. Bitamp– en Electrum je private key gebruiken om je Bitcoin te bereiken. Kies voor beide gewoon om in te loggen of een portemonnee te openen en kies de optie “private key”.

Je private keys en/of pin kan je soms ook afhankelijk van het soort wallet terugvinden. Check bij de producent van je wallet om te zien wat mogelijk is, bij voorkeur voor je een wallet activeert of aanschaft. Enkele voorbeelden:

  • Als je eigenaar bent van een Ledger cold storage wallet kan je je private keys terug achterhalen via je seed phrase. Echter, als je je seed of PIN verloren hebt, zijn je crypto’s verloren. Bij Ledger is het ook mogelijk om een back-up op een tweede toestel bij te houden.
  • Ben je eigenaar van een Trezor dan kan je bv. je PIN wel achterhalen via je seed.

Als de producent van je wallet geen soelaas biedt, kan je overwegen om beroep te doen op een hersteldienst of ‘recovery service’. Hierbij moet je vooral letten of deze dienst legitiem is en een goede reputatie geniet én of de kosten de baten waard zijn.
Belangrijkste kenmerken die een gerenommeerde dienst zou moeten hebben:

  • Ze hebben positieve klantrecensies uit verschillende bronnen.
  • Ze zorgen voor een contract voordat ze je zaak accepteren.
  • Ze proberen je individuele situatie te begrijpen en realistische feedback te geven over de kans op succes.
  • Ze delen hun plan over hoe ze je cryptocurrency’s zullen terugkrijgen.
  • Ze gebruiken een veilige helpdesk of andere klantenservice om je zaak te volgen en je informatie veilig te verzamelen. Oplichters vragen meestal om wachtwoorden en sleutels via sociale media.

Je kansen vergroten aanzienlijk als je je ten minste een deel van de ontbrekende informatie kan herinneren. 
Hoewel er steeds meer goede herstelservices zijn, zijn er ook slechte of zelfs frauduleuze services. Er zijn veel ‘Bitcoin recovery’ scams en ze hebben bijna allemaal twee dingen gemeen: ten eerste vragen ze vooraf geld (legitieme diensten vragen om een percentage van het teruggevorderde geld), ten tweede doen ze onmogelijke beloftes in plaats van te proberen je situatie te begrijpen en realistisch advies te geven. 

Het toestel met de wallet op is beschadigd of verloren.

Dit is geen reden tot paniek, zolang je nog de seed, de private key en/of de PIN van je wallet hebt. Vergeet niet dat je cryptocurrency’s zich bevinden op de blockchain en niet op je toestel. Check bij de producent van je wallet om te zien wat de te ondernemen stappen zijn om terug toegang te krijgen tot je cryptocurrency’s door je wallet opnieuw te downloaden, in te stellen op een ander toestel…

Ik ben bestolen of opgelicht, hoe kan ik mijn Bitcoin of altcoins terugkrijgen?

Gezien Bitcoin- en altcointransacties onomkeerbaar zijn, kan je meestal zelf weinig anders doen dan je zaak over te dragen aan de bevoegde instanties.

Indien je met een creditcard geld hebt overgemaakt, kan je je verhaal halen bij bv. VISA of Mastercard.  Sommige slachtoffers hebben, al dan niet met succes, hun bank aangeklaagd.

Slachtoffers kunnen terecht bij het meldpunt voor (internet)fraude (BE) of het meldpunt digitale fraude (NL).

  • Meld je oplichting altijd bij de politie en de FSMA (BE) of de AFM (NL), zij kunnen dit melden aan het parket en de frauduleuze websites laten blokkeren.
  • Kan ik mijn verloren of gestolen Bitcoin of altcoins terugkrijgen?

Er bestaan gespecialiseerde firma’s die onderzoek voor je kunnen doen. Let op, ook hier zitten fraudeurs tussen.  Deze firma’s zijn wél betrouwbaar, maar ook kostelijk:

LEES OOK

Cryptocurrency’s: veiligheid en oplichterij.

Related Posts

3 Responses
  1. Het is mij ook overkomen. Ik zocht naar een makelaar om e-yuan te verhandelen en werd doorgestuurd naar deze Advancetox / Advancestox. Nadat ik een account had aangemaakt, vielen ze me letterlijk aan met telefoontjes van verschillende Britse nummers, WhatsApp-berichten, e-mails enz. en haalden me over om het geld over te maken, op een zeer reële manier. Ik sta niet onder druk en heb ze verteld dat het op oplichterij lijkt – ze hebben het zeker ontkend, maar hebben tot nu toe niets van hen gehoord. Toen vond ik deze site met meer bevestiging en hoe ze veel onschuldige mensen hebben opgelicht. Geef geen informatie over uw kaart/bankrekening aan deze mensen en als u contact heeft opgenomen met uw bank of een gerenommeerd oplichtingsbedrijf zoals: Lallroyal? .org en meld een poging tot fraude. Proost!

    1. Gwen Busseniers

      Er bestaan gespecialiseerde firma’s die onderzoek voor je kunnen doen. Let op, ook hier zitten fraudeurs tussen. Deze firma’s zijn wél betrouwbaar, maar ook kostelijk:

      Cipherblade (aanbevolen) – https://cipherblade.com/
      Coinfirm – https://www.coinfirm.com/
      Ciphertrace – https://ciphertrace.com/

      Weet ook dat het een normale werkwijze is dat zij u € 3000 tot € 6000 dossierkosten zullen vragen, zonder enige garantie dat u uw geld terugkrijgt.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.