fbpx

Welke factoren stimuleren het rendement in goud en Bitcoin

bron NYDIG

De afgelopen maanden hebben we talloze pogingen gezien van de media en van beleggingsonderzoekers om de beweging van de financiële markten te verklaren. Een van de beleggingstrends die beleggers verbijsterd heeft, was de slechte prestatie van traditionele inflatiehedges, zoals goud, te midden van de hoogste inflatieniveaus die de VS in 40 jaar hebben gezien. Hoewel er pogingen zijn gedaan om de schuld te steken op verschillende factoren van mindshare-verlies door investeerders t.o.v. bitcoin tot de sterke dollar, is de realiteit dat deze verhalen een misverstand blootleggen over wat de afgelopen jaren het rendement voor goud heeft veroorzaakt.

Goud heeft twee verschillende tijdperken gekend sinds het vrij begon te zweven ten opzichte van de dollar: het tijdperk van stagflatie van de jaren zeventig en het post-dotcom-tijdperk. Tijdens het tijdperk van stagflatie werden de prestaties van goud gedreven door stijgende inflatie, geholpen door de loskoppeling van de dollar. Dit tijdperk, in combinatie met de al lang bestaande maatschappelijke functie van goud als waardeopslag, is misschien de reden waarom het activum tegenwoordig bij beleggers het best bekend staat als een inflatiehedge. Maar sinds het begin van de jaren 2000 wordt het goudrendement niet alleen gedreven door inflatie, maar ook door reële rentetarieven. Met name sinds de komst van Bitcoin zijn veranderingen in de reële rentetarieven, gemeten aan de hand van de jaar-op-jaar verandering in het rendement op 10-jarige TIPS, de meest invloedrijke factor geweest op de prijsuitkomsten voor goud. Belangrijk is dat dit een omgekeerde relatie is geweest – aangezien de reële rente is gestegen, zijn de goudprijzen gedaald en vice versa. Factoren die de goudprijs in eerdere tijdperken hebben gedreven, zoals veranderingen in de inflatie, hebben de laatste tijd helemaal geen invloed gehad op de goudprijs. Andere factoren, zoals veranderingen in de geldhoeveelheid of de Amerikaanse dollarindex, zijn veel minder belangrijk gebleken dan de reële rente. Gezien deze relatie tussen reële tarieven en goudprijzen, zou het geen verrassing moeten zijn dat goud het moeilijk heeft gehad in de recente omgeving van stijgende reële tarieven.

 factoren die de goudprijs beinvloeden

Wat betekent dat voor bitcoin? Sommige van deze factoren zijn van belang voor zowel bitcoin als goud, maar hebben minder impact. Het R-kwadraat van de veranderingen in reële koersen daalde bijvoorbeeld 53,8% bij goud en maar 12,6% bij bitcoin, wat betekent dat veel minder van de prijsbeweging van bitcoin kan worden verklaard door veranderingen in reële koersen. Andere factoren, zoals veranderingen in de Amerikaanse dollar of de geldhoeveelheid (M2), hebben een nog lagere R-kwadraat-maatstaven. Dit is positief voor bitcoin-investeerders, omdat het betekent dat ondanks al het gepraat over macro-drivers en activacorrelaties, bitcoin waarschijnlijk wordt aangedreven door unieke factoren voor het activum zelf, zoals acceptatie, gebruik en gebruikersgroei.

Related Posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.