fbpx

Drie cloudproviders controleren meer dan twee derde van de Ethereum-nodes.

Gegevens suggereren dat DeFi-apps die op voornamelijk gecentraliseerde cloudproviders draaien, Ethereum kwetsbaar kunnen maken.

De meerderheid van de 4.653 actieve Ethereum-nodes is immers in handen van gecentraliseerde webproviders zoals Amazon Web Services (AWS), die Ethereum kunnen blootstellen aan centrale stoorzenders, aldus crypto-analyseplatform Messari.

De drie grote cloudproviders blijken verantwoordelijk voor 69% van de gehoste nodes op het Ethereum Mainnet, waarvan meer dan 50% afkomstig is van Amazon Web Services (AWS), meer dan 15% van Hetzner en 4,1% van OVH.
Uit cijfers van Ethernodes blijkt bovendien dat Oracle (4,1%), Alibaba (3,9%) en Google (3,5%) ook webhostingdiensten op Ethereum leveren.

Verdeling ETH2 nodes - vragen rond decentralisatieDistributie van Ethereum-knooppunten van webserviceproviders. Bron: Ethernodes

Terwijl de distributie van cloudserviceproviders meer gedecentraliseerd wordt bij het onderste derde deel van de providers, drukte Messari in een rapport van december 2020 de zorg uit dat de hoge kosten van de node-infrastructuur Ethereum kwetsbaar kan maken.
De problemen met de distributie van nodes die Solana ervaart zijn vrijwel hetzelfde: Hetzner neemt 42% van de gehoste nodes op het Solana-netwerk in beslag, gevolgd door OVH (26%) en AWS (3%).

locatie eth2 nodes
Landen met de meeste ETH2.0 nodes, bron Ethernodes

Bovendien blijkt uit Ethernode-gegevens dat nodes geografisch het meest geconcentreerd zijn in de Verenigde Staten (46,4%) en Duitsland (13,4%), goed voor bijna 60% van de gedistribueerde Ethereum-nodes wereldwijd. Als zodanig kan overheidsinterventie van een van deze twee landen de decentralisatie van Ethereum op niveau van de nodes ernstig beïnvloeden.

Bron Cointelegraph

Related Posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.