fbpx

Wat is een 2FA (two-factor authentication) en hoe werkt het?

2FA Bitcoin

Dit is een beveiligingssysteem dat de gebruiker niet slechts om een gebruikersnaam en wachtwoord vraagt, maar om nog een extra gegeven.

Synoniemen:

  • two-factor authentication
  • tweestapssverificatie
  • two-factor authenticatie
  • two-step verification
  • twee-Factor Authenticatie
  • twee stappen authenticatie

Waarom je 2FA echt nodig hebt in de cryptowereld?

Met 2FA creëer je een tweede beveiligende laag, om je identiteit te controleren als je toegang probeert te verkrijgen tot bv. je exchange. Een hacker die in het bezit zou zijn gekomen van je login en wachtwoord, kan geen toegang krijgen tot je account als je een 2FA hebt geactiveerd omdat de hacker ook bv. jouw smartphone nodig heeft om in te kunnen loggen.

Naast toegang geven tot de account, worden 2FA’s ook soms vereist om cryptotransacties of veranderingen in je persoonlijke settings te bevestigen.

Hoe gaat een 2FA praktisch in zijn werk?

  • Op de exchange activeer je je 2FA, meestal vind je deze instelling terug onder je persoonlijke accountgegevens als security, verification, beveiliging….
  • Soms kan je kiezen uit verschillende manieren om 2FA te activeren
    2FA opties
  • Naast SMS, e-mail of Security Key zijn de meest populaire voorgestelde apps Google Authenticator, Duo Mobile of Authy, maar zoals je hierboven in het Binance voorbeeld ziet, krijg je niet altijd de keuze. 
           
  • Indien je met een 2FA-app aan de slag zou gaan, open je bv. de Google Authenticator app op je smartphone en scan je de QR code die de exchange in de 2FA-pagina toont. Eens gescand, geef je deze 2FA een naam in de app, soms krijgt de 2FA al de naam mee. Dit is belangrijk want je gaat misschien nog andere 2FA verbindingen inscannen van andere exchanges en je wil ze uit elkaar kunnen houden.  Elke account van een exchange of een ander beveiligd platform, heeft zijn eigen 2FA in de app, zoals je ziet in onderstaand voorbeeld rechts. Naast de 6 cijfers zie je ook blauwe cirkels die kleiner worden, ze tonen de tijd die je rest voordat de 6-cijferige code zich vernieuwd. Je moet binnen de tijd de code ingeven op de exchange, zo niet moet je de volgende code binnen de tijd ingeven.
             
  • Belangrijk: naast de QR zie je ook een authentication key of herstelcode, zoals in het voorbeeld hierboven links. Elke 2FA verbinding heeft zijn eigen herstelcode. Slaag deze ergens veilig op. Als je smartphone stuk of verloren is, kan je met deze keys de 2FA verbindingen terug manueel toevoegen na het opnieuw installeren van de app op je nieuwe toestel.

Houston…

De twee meest voorkomende problemen zijn:

  1. Verlies of niet werken van je toestel:
    Installeer de app op je nieuw toestel en gebruik de herstelcodes, als je geen toegang meer hebt tot de herstelcodes moet je contact opnemen met de exchanges waarop je handelt. Zij zullen jou terug toegang geven nadat je jezelf hebt geïdentificeerd. Dit kan tijdrovend zijn, dus nogmaals, sla de herstelcodes goed op.
  2. De ingegeven 2FA codes worden keer op keer geweigerd:
    Bijna altijd heeft dit te maken met het niet synchroon lopen van de codes op je toestel met die van de exchange. Bij de Google Authenticator kan je dit oplossen door op de drie puntjes bovenaan te klikken en dan: instellingen, tijdcorrectie voor codes.

Related Posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.