fbpx

Wat is liquiditeit?

liquitiditeit in cryptocurrency's

Het concept van liquiditeit heeft vele facetten en ze beïnvloeden de prijs van cryptocurrency’s en exchanges.

Makkelijk de markt in- en uitstappen

Een manier om liquiditeit te definiëren is het vermogen van een actief om op verzoek in contanten te worden omgezet. Liquiditeit betekent dus dat het gemakkelijk is om de markt te betreden en te verlaten.

De forexmarkt wordt over het algemeen gezien als de meest liquide markt. Aan de andere kant is onroerend goed een klassiek voorbeeld van een illiquide actief. Bij het kopen en verkopen van onroerend goed zijn vaak maanden van werk, onderhandelingen, het invullen van saaie formulieren en het betalen van aanzienlijke commissies nodig.

In liquide exchanges kan je dus makkelijk trades aangaan en beëindigen, terwijl een illiquide exchange traders in posities kan brengen die moeilijk te verlaten zijn. Een trader kan bv. een cryptocurrency kopen maar niemand vinden om ze aan te verkopen (tegen een deftige prijs).

Vraag en aanbod

Een andere opvatting is dat liquiditeit wordt bepaald door de ruimte tussen de vraag- en aanbodprijs: de ‘spread’. Een crypto met een kleinere spread heeft een hogere liquiditeit dan een crypto met een hoge spread. Immers hoe meer traders een crypto willen verhandelen, hoe dichter de vraag- en aanbodprijs bij elkaar zullen liggen.

Volume

Volume stelt het totaal van alle uitgevoerde orders voor. Als een crypto, of een exchange, een laag volume heeft, wil dit zeggen dat er weinig orders zijn uitgevoerd en daaruit kunnen we een ongezond laag vraag en aanbod en een lage liquiditeit afleiden.

Exchanges worden kwalitatief beoordeeld op hun volume, o.a. op CoinMarketCap. Kleinere exchanges bezondigen zich dan ook zeer vaak aan ‘wash trading’. Zij gaan zelf op hun eigen exchange kopen en verkopen om het volume kunstmatig hoog te houden.

Prijsverandering

De term liquiditeit is ook gedefinieerd als het vermogen om crypto in de markt te kopen of te verkopen zonder dat er een drastische verandering in de prijs plaatsvindt. Immers als er veel vraag- en aanbod is, zullen er steeds voldoende kopers en verkopers zijn.

In illiquide exchanges kan het zijn dat als je bv. een crypto wil verkopen, er te weinig kopers zijn aan je aanbodprijs. Dan zal je moeten verkopen aan een lagere prijs, maar als aan die lagere prijs niet genoeg kopers te vinden zijn, zul je je prijs nog moeten laten dalen en etc. Deze bewegingen van alle traders samen doen de prijs in een illiquide markt sterk schommelen.

Hoe kan je bepalen of een crypto of exchange liquide is?

Related Posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.