fbpx

Bitcoin wordt meer censuurbestendig

Deze maandag is de code van het Bitcoinnetwerk, Bitcoin Core, geüpgraded naar versie 23.0. Dit is een belangrijke herinnering dat Bitcoin in wezen nog steeds een verzameling softwareprogramma’s is, waarvan Bitcoin Core de belangrijkste is, en die programma’s worden periodiek geüpgraded door een gemeenschap van open-sourceontwikkelaars die samenwerken van over de hele wereld.

Misschien maakt een van de belangrijkste updates in deze release Bitcoin beter bestand tegen censuur. Historisch gezien hebben Bitcoin nodes standaard met elkaar gecommuniceerd via poort 8333. Poorten zorgen ervoor dat internetverkeer kan worden gescheiden als rijstroken op een snelweg, waardoor efficiëntere communicatie voor specifieke toepassingen mogelijk wordt. SMTP (e-mail) wordt bijvoorbeeld via poort 25 verzonden. Het probleem met het vasthouden aan een specifieke poort is dat internetserviceproviders (ISP’s) hun verkeer gemakkelijk kunnen censureren. Met dat in gedachten, stelt de nieuwste update nieuwe Bitcoin nodes in staat om gemakkelijker niet-standaardpoorten te gebruiken, waardoor het voor ISP’s moeilijker wordt om Bitcoin-internetverkeer te censureren.

Veel van de andere updates van Bitcoin Core 23.0 zijn gericht op de ontwikkelaars die op het netwerk bouwen in plaats van op eindgebruikers. Veel van de upgrades brengen bijvoorbeeld verbeteringen en wijzigingen met zich mee voor remote procedure calls (RPC’s). RPC’s vertegenwoordigen de verschillende typen berichten en verzoeken die door nodes naar het netwerk worden verzonden. De meest recente wijzigingen in RPC’s verbeteren de manier waarop ontwikkelaars en directe gebruikers met het netwerk kunnen communiceren, maar veranderen niets voor de meeste indirecte gebruikers die zich verderop in de keten bevinden. De volledige release notes over Bitcoin Core 23.0 zijn hier te vinden.

Related Posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.