fbpx

Wat zijn altcoins?

Wat zijn altcoins?

Alle cryptocurrency’s behalve Bitcoin, zijn altcoins.

Bitcoin is het enige werkende product op het Bitcoinnetwerk. De coin heeft als enige doel financiële transacties uitvoeren.

Altcoins zijn coins of tokens die allerhande producten (dApps) vertegenwoordigen met uiteenlopende doelen. Altcoins worden gebouwd op verschillende blockchainnetwerken (ander dan het Bitcoinnetwerk).

Let op:
Weet dat de meeste altcoins nog geen werkende dApp bezitten. Je investeert dus in een opstartend project dat het kan halen van zijn concurrenten of niet, of het achterliggend bedrijf kan failliet gaan als enig ander.

Altcoins hebben verschillende onderliggende projecten en doelen.

Het project Ethereum bijvoorbeeld heeft als doel om slimme contracten (als – dan) automatisch te laten uitvoeren via de Ethereumblockchain. Eenvoudig gezegd is het een platform waarop programmeurs gedecentraliseerde applicaties (dApps) kunnen ontwikkelen.  
Je kan in het project Ethereum investeren door zijn cryptocurrency ETH te kopen.

Bovenop de Ethereumblockchain worden dus dApps gebouwd. dApps verschillen aan de voorkant niet veel van de gewone apps op je smartphone of computer, maar de achterliggend technologie is wel totaal verschillend. De data van de dApp bevindt zich niet op een centrale server of computer maar op een gedecentraliseerde blockchain.

Er bestaan nog andere platformen buiten Ethereum waarop dApps kunnen gebouwd worden zoals bv NEO, maar Ethereum is veruit het meest gebruikte platform (anno 2020).

Elke dApp heeft zijn eigen altcoin om uitwisselingen van waarde te bewerkstelligen EN waarmee je in het achterliggend project kan je investeren.

Waarom zou ik in een altcoin investeren?

Als fictief voorbeeld om dit te demonstreren, nemen we het vastgoedproject ‘Home Sweet Home’. ‘Home Sweet Home’ wil huizen verkopen via zijn dApp en zijn cryptocurrency genaamd HSH. 
Dit zou een enorm financieel voordeel bieden voor iedereen die een pand willen verhandelen via de dApp van ‘Home Sweet Home’ i.p.v. via een notaris. Op de handel in altcoins betaal je als (ver)koper immers maar een fractie van een percent commissie op het totale bedrag (aan de cryptobeurs), terwijl een notaris een smak meer geld vraagt. 

De programmeurs van ‘Home Sweet Home’ creëren daarom dus de Home Sweet Home-dApp en de cryptocurrency HSH. Beide zijn zo geprogrammeerd dat als de koper via de cryptocurrency HSH geld overdraagt aan de  dApp (met het slimme contract erin), het slimme contract vervolgens het pand overdraagt aan de koper, en het betaalde bedrag in HSH aan de verkoper. De voorwaarde is wel dat de kopers en verkopers de cryptocurrency HSH gebruiken indien ze willen handelen via de dApp i.p.v. via de dure notaris. HSH kan door (ver)kopers gekocht worden met euro’s of dollars of verkocht worden naar euro’s of dollars op een cryptocurrencybeurs.

  • de koper koopt op een cryptobeurs met euro’s -> HSH
  • de koper betaalt in HSH via dApp ->  slim contract op de blockchain
  • slim contract -> HSH via dAPP naar verkoper
    slim contract -> eigendomspapieren via dAPP naar koper
  • de verkoper verkoopt op een cryptobeurs HSH -> euro’s

In de dApp van ‘Home Sweet Home’ kan jij als investeerder beleggen door de alcoin HSH te kopen op een cryptocurrencybeurs (-exchange). Hoe meer de dAppe en de altcoin HSH worden gebruikt in het (ver)kopen van vastgoed, hoe meer de marktprijs van HSH zal stijgen en jij winst maakt. 
En wat is het voordeel voor ‘Home Sweet Home’, hoor ik je denken. Wel ‘Home Sweet Home’ bezit uiteraard zelf ook een flink aantal HSH en delen mee in de winst als de marktprijs van hun altcoin stijgt.

In dit voorbeeld gaat het over vastgoed maar alle producten of diensten die vandaag een derde partij nodig hebben om transacties te registreren, te bewaken of te bevestigen (zoals de notaris) zouden in principe de blockchain en smart contracts kunnen gebruiken. Denk maar aan auteursrechten (geen rechtenbureau meer nodig), geld (geen bank meer nodig), verkiezingen (geen telbureaus meer nodig), medische- of identiteitsrecords (geen centrale database meer nodig) ….

Related Posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.