fbpx

Wat is een cryptocurrency protocol?

Protocollen zijn niet specifiek voor cryptocurrency’s. Ze bestaan op veel plaatsen. Op internet zorgen protocollen ervoor dat websites kunnen functioneren. De meest voorkomende internetprotocollen zijn HTTP en HTTPS, hoewel je misschien ook TCP / IP en SMTP kent vanuit je e-mailinstellingen.

Die protocollen zijn de onderliggende code waarmee alle internettoepassingen kunnen worden uitgevoerd. Facebook, Amazon, Twitter, Google, Netflix, bankwebsites, nieuwswebsites…bijna elke website die je gebruikt, werkt op een van deze internetprotocollen.

Blockchains zijn netwerken op het internet en ze zijn elk uniek. De manier waarop ze werken wordt bepaald door het protocol van elke unieke blockchain.

Een protocol is in feite een fundamentele codelaag die iets vertelt hoe het product achter de cryptocurrency moet functioneren. Het is het programma dat de softwarebasis vormt van een bepaald netwerk. Beschouw een protocol als een reeks regels.

De essentiële kenmerken van een blockchainprotocol zijn:

  • Gedecentraliseerd: een blockchain moet zo worden opgeslagen dat deze kan toegang geven tot en gekopieerd worden door elk knooppunt op het netwerk.
  • Onveranderlijk: blockchain legt alle transacties permanent vast. Als een record eenmaal is toegevoegd, kan deze niet meer worden gewijzigd. Dit maakt dat bv. Bitcointransacties onomkeerbaar zijn.
  • Consensus: transacties op blockchain worden pas geverifieerd nadat alle deelnemende nodes een consensus hebben bereikt.

Net als internet hebben cryptocurrency’s hun eigen protocollen. Cryptocurrencyprotocollen laten het functioneren van een paar applicaties toe of soms alleen de applicatie van de cryptocurrency zelf:

  • Bitcoin is het enige product van de Bitcoinblockchain dus beiden functioneren volgens het Bitcoinprotocol. 
  • Ehereum is een cryptocurrency die functioneert volgens het protocol van zijn eigen Ethereumblockchain. In tegenstelling tot het Bitcoinnetwerk, kunnen op het Ethereumnetwerk dApps gebouwd worden. Deze gedecentraliseerde applicaties hebben elk hun eigen cryptocurrency maar moeten allen het protocol van het Ethereumnetwerk volgen, daarom noemt men ze ook ERC20 tokens.

Protocollen zorgen ook voor de beveiliging van en toegang tot een blockchain, ze bepalen de regels voor nodes, mijners, clients…

Met cryptocurrencyprotocollen kunnen gebruikers hun gegevens beheren. Ze stellen individuen in staat om een account of een wallet aan te maken volgens een protocol dat vervolgens kan worden gebruikt om te betalen voor diensten en om financiële transacties uit te voeren op andere websites.
Het betekent ook dat jij de eigenaar bent van je unieke gegevens en je een krachtige en veilige toegang hebt tot een verscheidenheid aan goederen en diensten.

Wat zijn dunne en dikke protocollen?

Het belangrijkste verschil tussen cryptocurrencyprotocollen en internetprotocollen is dat de eerste meestal een tot een paar applicaties laat functioneren, terwijl de laatste veel applicaties biedt om uit te voeren.

Dit is de reden waarom cryptocurrencyprotocollen dik worden genoemd: er draaien maar heel weinig applicaties op. Internetprotocollen zijn dun: er draaien duizenden en duizenden, zelfs miljoenen, applicaties op.

Bij elke cryptocurrency is het protocol de waarde. Het is wat de blockchain aandrijft en stelt de cryptocurrency in staat om te doen waarvoor het bedoeld is.

Voorbeelden van protocollen

Bitcoin
Bitcoin is het meest bekende cryptocurrencyprotocol. Het is een peer-to-peer cash-systeem waarmee individuen financiële transacties met elkaar kunnen uitvoeren zonder een vertrouwde derde partij (een bank).

Het protocol maakt Bitcointransacties onomkeerbaar, regelt het mijnen en het goedkeuren van transacties, voorkomt dubbele uitgaven, bepaalt een halvering om de +/- 4 jaar en dicteert dat er nooit meer dan 21 miljoen Bitcoin zullen bestaan.

Ethereum
Ethereum verschilt van Bitcoin doordat de primaire service bestaat uit slimme contracten, applicaties die worden uitgevoerd met weinig tussenkomst van derden en registers van schulden en markten opslaan, terwijl het ook het verplaatsen van geld mogelijk maakt.

Ripple
Ripple (XRP) is een platform dat in 2012 werd gelanceerd. De primaire functie is om banken, betalingsproviders en digitale uitwisselingen van activa in staat te stellen wereldwijd geld te verzenden.

Het maakt gebruik van een open-source gedistribueerde consensusgrootboek en ondersteunt tokens die de vorm kunnen hebben van verschillende valuta’s, waaronder fiat, andere cryptocurrency’s of andere activa, zoals frequent-flyermijlen.

Hyperledger
Hyperledger verenigt leiders uit verschillende industrieën waaronder financiering, productie, technologie en IoT en maakt ondersteuning van internationale zakelijke transacties, supply chain business en technologiediensten mogelijk.

Hyperledger is in 2015 gestart door de Linux Foundation, ondersteunt Python en biedt een beveiligd kanaal waarop individuen privé-informatie kunnen delen.

Previous PostNext Post

Related Posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.