fbpx

Hoe werkt bitcoin? Wie betaalt er eigenlijk voor de ontginning?

Bij een Bitcointransactie zijn er twee entiteiten die voor de beveiliging zorgen: de nodes en de mijners. Beiden zijn computers met gespecialiseerde software. De nodes checken de balansen van de betaler (of hij wel genoeg Bitcoin heeft om te betalen) en zetten de transactie op het Bitcoinnetwerk. De transactie zal uitgevoerd worden zodra deze in het grootboek op de blockchain is toegevoegd. De transactie komt in het grootboek zodra een mijner de transactie, samen met vele andere transacties, in een blok aan de blockchain heeft toegevoegd.

Om dit te doen wedijveren mijners met elkaar om als eerste een gevalideerd (geldig) blok aan transacties te verzamelen. Om gevalideerd te worden moeten ze de uitkomst van een soort wiskundige puzzel ‘raden’. Dit raden wordt aan een ratio van miljoenen uitkomsten per seconde gedaan. De rekenkracht die dit vergt, vereist uiteraard veel elektriciteit. Indien een mijner als eerste de juiste oplossing raadt, mag hij zijn blok aan de blockchain toevoegen en wordt hij voor zijn werk betaald uit het potje van de 21 miljoen Bitcoin die ooit op de markt zullen komen. Momenteel is de mijnersvergoeding 12.5 BTC/blok.
Dit is de enige manier dat nieuwe Bitcoins (van de 21 miljoen) op de markt komen. Vandaar dat men ook spreekt van mijnen.

De mijners betalen dus voor de ontginning in de vorm van de nodige apparatuur en elektriciteit.

Related Posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.