fbpx

Waaruit bestaat marktmanipulatie in Bitcoin en hoe kan dit leiden tot een crash?

Wordt de prijs van Bitcoin gemanipuleerd?

Marktmanipulatie is niet het juiste woord. Immers, elke keer dat jij of ik een order plaatsten ‘manipuleren’ we ook de markt.

We zien soms grotere prijsbewegingen die mogelijk opgezet spel zijn. Vooral in altcoins met een lage market cap zie je dergelijk ‘pump en dumps’.

In Bitcoin is dit heel moeilijk omdat de market cap enorm groot is, m.a.w. je hebt heel veel geld nodig om een dergelijke beweging op gang te zetten. Bitcoin zomaar laten crashen is daarom praktisch niet haalbaar.

Wel zien we grote prijsbewegingen op kritieke punten (liquidity pools) in de prijs waar mensen gaan kopen of longen en andere shorts gestopt of geliquideerd worden, al dan niet met opzet.
Een kooporder doet de prijs immers stijgen waardoor de stop-limits van de shorts afgaan (een short die stopt is eigenlijk ook een kooporder en doet de prijs verder stijgen). Dit kan een sneeuwbaleffect veroorzaken waardoor die snelle grote pieken in de prijs ontstaan.

In de omgekeerde beweging gaat het identiek: mensen gaan verkopen of short en andere longs worden gestopt of geliquideerd.

Deze video legt het principe in detail uit:

Related Posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.