fbpx

Wat is een dApp?

Wat zijn dApps?

dApp staat voor ‘decentralized application’ ofwel een gedecentraliseerde app. Ze zijn gebouwd op een gedecentraliseerd blockchainplatform zoals Ethereum.

dApps lijken aan de voorkant identiek aan een app op je computer of smartphone. Het verschil zit in de code aan de achterkant. Een gewone app haalt zijn data uit een centrale computer of server via een API-verbinding (een verbinding die computerprogramma’s toelaat met elkaar te communiceren) en een dApp haalt zijn data uit een gedecentraliseerde blockchain via smart contracts.

Wat zijn de voordelen van dApps:

  • Vertrouwen: je moet niet meer vertrouwen op de goodwill van bedrijven zoals Facebook of Amazon. De programmacode van een dApp is open-source dus iedereen (met wat technisch vernuft) kan zien wat er in het programma gebeurd.
  • Gegarandeerde werking: in tegenstelling tot bv een Facebook, draaien dApps op een gedecentraliseerd blockchainnetwerk. Elke node in het netwerk heeft een kopie van de programmacode. Zolang er nog een node in het netwerk operationeel, is blijft de dApp online.
  • Geen censuur: zolang er nog een node actief is, kan de applicatie niet gecensureerd worden door een instelling of overheid.

ANDEREN BEKEKEN OOK:

Wat is Ethereum

 

 

Related Posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.