fbpx

Wat is het Bitcoin Lightning network

lightning netwerk
 
Het Lightning Network is een “laag 2” betalingsprotocol dat werkt bovenop de Bitcoinblockchain. Het maakt snelle transacties tussen deelnemende knooppunten mogelijk en is voorgesteld als een oplossing voor het schaalbaarheidsprobleem van Bitcoin.
 
Gebruikers van het Lightningnetwerk openen een betalingskanaal en deponeren hierin een aantal Bitcoin.  Stel dat jij een betalingskanaal opent in je favoriete cafeetje en hierin 0.02 BTC deponeert. Hiermee kan je in het café 100 koffietjes nuttigen. Jouw balans in het betalingskanaal is nu 0.02 BTC en die van de cafébaas nul.
 

Dan volgen er 100 Lightningnetwerktransacties die de voorlopige verdeling van de fondsen van het kanaal bijwerken zonder deze naar de Bitcoinblockchain te sturen. Dus je bent je dagelijkse koffie aan het drinken en bij elke koffie wordt jouw balans 0.002 BTC minder en de balans van de cafébaas 0.002 BTC meer.

Na je 100e koffie heb je geen Bitcoin meer op jouw balans en de cafébaas heeft nu 0.02 BTC op zijn balans. Vervolgens wordt de rekening gesloten en de 0.02 BTC vrijgegeven om door een mijner als transactie opgepikt te worden. De cafébaas ontvangt zijn 0.02 BTC vervolgens via één Bitcointransactie.
 
In plaats van 100 koffietransacties naar het Bitcoinnetwerk is er maar 1 transactie verstuurd namelijk de 0.02 BTC van het betalingskanaal naar de cafébaas, de 100 koffietransacties gebeurden op het 2e laags Lightning Network om zo het Bitcoinnetwerk te ontlasten.
 
Santé

Related Posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.