fbpx

Wat voorkomt dat cryptocurrency’s worden gehackt?

Bij een Bitcointransactie zijn er twee entiteiten die voor de beveiliging zorgen: de nodes en de mijners. Beiden zijn computers met gespecialiseerde software. De nodes checken de balansen van de betaler (of hij wel genoeg Bitcoin heeft om te betalen) en zetten de transactie op het Bitcoinnetwerk. De transactie zal uitgevoerd worden zodra deze in het grootboek op de blockchain is toegevoegd. De transactie komt in het grootboek zodra een mijner de transactie, samen met vele andere transacties, in een blok aan de blockchain heeft toegevoegd.

Om dit te doen wedijveren mijners met elkaar om als eerste een gevalideerd (geldig) blok aan transacties te verzamelen. Om gevalideerd te worden moeten ze de uitkomst van een soort wiskundige puzzel ‘raden’. Dit raden wordt aan een ratio van miljoenen uitkomsten per seconde gedaan. De rekenkracht die dit vergt, vereist uiteraard veel elektriciteit. Indien een mijner als eerste de juiste oplossing raadt, mag hij zijn blok aan de blockchain toevoegen en wordt hij betaald uit het potje van de 21 miljoen Bitcoin die ooit op de markt zullen komen. Momenteel is de mijnersvergoeding 12.5 BTC/blok.
Dit is de enige manier dat nieuwe Bitcoins (van de 21 miljoen) op de markt komen. Vandaar dat men ook spreekt van mijnen. En niet onbelangrijk om de 10 min. wordt een nieuw blok gemijnd.

Indien iemand een transactie zou willen hacken zou hij meer dan 51% van de rekenkracht van alle mijners ter wereld moeten hebben. De gecombineerde serverparken van Google, Amazon en Windows samen zouden dit zelfs nog niet geklaard krijgen. Daarbij zou een hacker dit binnen de 10 min moeten volbrengen.

Theoretisch mogelijk, praktisch onhaalbaar.

Bij altcoins ligt het iets anders. Bij kleine of pas startende altcoins is het netwerk nog klein en zwak. Hier gebeurt het wel af en toe dat men probeert deze transacties te hacken met brute rekenkracht. Men spreekt dan van een ‘51% attack’.

Hierboven bespreek ik transacties. Hackers kunnen echter hun pijlen ook richten op exchanges. Hier proberen ze de gegevens van de wallets op de exchanges te hacken om zo de cryptocurrency’s naar hun eigen wallets over te schrijven. De betere exchanges zullen daarom alle overschrijvingen bevriezen zodra ze vreemde, grote activiteit opmerken. De betere exchanges zijn bovendien verzekerd tegen zulke aanvallen.

ANDEREN LAZEN OOK:

Zo kan je jezelf beschermen tegen hacks

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.