fbpx

De ondergang van LUNA, stap voor stap

De afgelopen 10 dagen brachten aanzienlijke volatiliteit op de financiële markten, waaronder de cryptomarkten. Terwijl veel cryptocurrency’s steile dalingen zagen, inclusief bitcoin, zorgde een algoritmisch stablecoin-platform, het $ 40 miljard Terra-protocol (LUNA) en zijn $ 18 miljard stablecoin, TerraUSD (ticker UST), voor een schok die bijna $ 50 miljard aan beleggersvermogen wegvaagde in een paar korte dagen. De ernst en snelheid van de vernietiging van rijkdom die het gevolg was van deze gebeurtenissen waren ongeëvenaard in de industrie. 

Wat waren LUNA en UST
LUNA is een platform dat zich toelegt op de uitgifte van stablecoins, waarvan UST de grootste is. Beleggers werden verleid om het oorspronkelijke LUNA-token te kopen en het vervolgens te verbranden (vernietigen) om UST te slaan (creëren). Waarom? Anchor, een DeFi-applicatie op LUNA, betaalde 19,5% rente op jaarbasis, wat investeerders aantrok om meer dan $ 18 miljard aan UST te creëren. UST was een algoritmische stablecoin, wat betekent dat de koppeling aan de dollar uitsluitend werd ondersteund door ‘arbitrage’-activiteiten van marketmakers en de protocolfunctie die $ 1 aan UST omzet in $ 1 aan LUNA (en vice versa).

Dit betekent dat als de prijs van LUNA daalt, er meer van moet worden gecreëerd om een ​​UST-burn (vernietiging) te dekken. Gezien de onverbiddelijke verbinding tussen de twee activa, was een onstuitbare neerwaartse spiraal mogelijk. In dit scenario put het verlaten van het UST-token de waarde van LUNA uit door het aanbod van LUNA op te blazen, wat op zijn beurt het vertrouwen van investeerders in UST vernietigt, wat resulteert in het verder verlaten van UST en dus verdere prijsdalingen in LUNA.

Deze onstuitbare neerwaartse spiraal werd al goed begrepen door het team achter LUNA en UST. Vanwege deze zorgen had de Luna Foundation Guard (LFG), de entiteit die is belast met het waarborgen van de stabiliteit van UST, meer dan $ 3 miljard aan bitcoins en $ 300 miljoen aan Avalanche (AVAX) tokens gekocht als deviezenreserve om zo’n spiraal te voorkomen. Omdat de activa exogeen waren voor het systeem, konden ze fungeren als buffer tegen verkoopdruk, net zoals de deviezenreserves van een centrale bank. Helaas bleek uiteindelijk $ 3 miljard aan forexreserves te weinig te zijn om een ​​activa van $ 18 miljard te stoppen.

De opzet
Begin vorige week waren de traditionele financiële markten zwak als gevolg van stijgende rentetarieven en vertragende economische groei. De S&P 500 was al 10% gedaald ten opzichte van het jaar, terwijl de Nasdaq bijna 18% daalde. De correlatie tussen bitcoin en aandelen, die de afgelopen twee jaar aanhoudend sterk was, had een recordhoogte bereikt. Ondanks dat bitcoin verreweg het meest volatiele activum is, daalde bitcoin slechts 13% ten opzichte van het begin van het jaar, misschien een bewijs van de algemene vraag. Toch waren beleggers op scherp, en na een opluchtingrally afgelopen woensdag na het FOMC-tariefbesluit, namen de digitale activamarkten een neerwaartse wending.

Wat er is gebeurd?
Op zaterdagavond deden zich verschillende gebeurtenissen voor die de prijs van UST destabiliseerden. De actie lijkt te zijn begonnen op Curve, het grootste systeem van gedecentraliseerde exchanges (DEX) van het ecosysteem. Met Curve kunnen gebruikers hun tokens in “liquiditeitspools” storten en dat laat een algoritme toe om  namens hen markten te maken. Handelsorders op Curve worden uitgevoerd tegen deze geautomatiseerde marktmakers (AMM). Munten in deze pools zijn bedoeld om in ongeveer gelijke dollarverhoudingen te bestaan. De grootste van deze pools is een stablecoin-pool die bekend staat als de “3pool”, bestaande uit Tether (USDT), USD Coin (USDC) en Dai (DAI). De opkomst van UST leidde tot de oprichting van de “UST-3pool”, die naast de originele 3 munten ook UST omvatte, maar deze pool bestond voornamelijk om UST van liquiditeit te voorzien; de 3pool was nog steeds de koning. Omdat ze UST wilden vestigen als een van de belangrijkste stablecoins, en in het bijzonder DAI (zijn belangrijkste concurrent) willen vervangen, kondigden de oprichters van LUNA begin april de “4pool” aan, die bedoeld was om DAI te vervangen door een stablecoin genaamd FRAX die zou uitgroeien tot de beste stablecoin-pool.

Op zaterdag, rond 19.00 uur, nam de LFG $ 150 miljoen aan liquiditeit op uit de UST-3pool, ter voorbereiding om deze over te hevelen naar de 4pool. Na deze vermindering van de liquiditeit, bereikten een aantal UST-verkooporders de pool, waardoor een onbalans ontstond en de prijs van de $ 1,00 peg daalde naar $ 0,98. Angst verspreidde zich over de hele gemeenschap, wat leidde tot terugtrekking van UST uit het Anchor-protocol. Destijds had Anchor $ 14,1 miljard in UST, waarvan de eigenaren op zoek waren naar dat rendement van bijna 20%. Marktmakers bleven de koppeling verdedigen door UST te kopen, maar werden uiteindelijk overweldigd door verkoopdruk. Op maandagavond, met een aanzienlijke hoeveelheid UST die nu uit Anchor is teruggetrokken en op de markt is gebracht om te verkopen en een onevenwichtige Curve-pool, daalde de UST-prijs van $ 0,98 naar $ 0,60- $ 0,70.

LUNA werd gecreëerd toen investeerders UST verbrandden om het systeem te verlaten, wat leidde tot een snelle daling van de prijs van LUNA. De LFG verplaatste zijn  $ 3 miljard bitcoin-reserves naar beurzen om UST te kopen en de koppeling te verdedigen, maar uiteindelijk bleek dat onvoldoende om de aanval van verkopers te stoppen. Een poging om $ 1 miljard op te halen door 50% afgeprijsde LUNA te verkopen aan marktmakers was ook niet succesvol. Op het moment van schrijven is de prijs van UST $ 0,12 komende van de oorspronkelijke $ 1,00, en de prijs van LUNA is in wezen nul komende van een pre-crashprijs van bijna $ 80. Exchanges als Binance zijn begonnen met het verwijderen van LUNA en UST, en de blockchain is meerdere keren stopgezet en opnieuw ingesteld.

Wat is het gevolg?
De liquidatie van $ 3 miljard aan bitcoin om de koppeling te verdedigen veroorzaakte waarschijnlijk enige negatieve prijsdruk, hoewel dit te midden van een bredere uitverkoop in de activaklasse kwam, waardoor het moeilijk was om de impact ervan te isoleren. De rijkdomvernietiging die gepaard gaat met de vernietiging is ongekend. LUNA en UST waren populaire digitale activa die eigendom waren van hedgefondsen, durfkapitaalbedrijven, marktmakers en particuliere beleggers, die waarschijnlijk het vertrouwen in de sector deden wankelen. Regelgevers hebben er al kennis van genomen, met name minister van Financiën Janet Yellen die deze week publiekelijk commentaar gaf op UST. Stablecoin-regulering was voor dit drama al een hot topic. We kunnen meer uitspraken over deze kwestie verwachten.

Hoewel UST zeker een lieveling van de crypto-industrie was, was het lang niet zo cruciaal in cryptoland als stablecoins zoals USDT of USDC. Alleen al in april bijvoorbeeld, kenden op UST gebaseerde handelsparen gemiddeld $ 511 miljoen aan dagelijks verhandeld volume, terwijl dat van USDT gemiddeld $ 62 miljard bedroeg. Bovendien was UST niet goed geïntegreerd in DeFi-toepassingen buiten Anchor, het belangrijkste gebruiksscenario was immers het genereren van die 19,5% opbrengst. Hoewel het een grimmig en pijnlijk voorbeeld is van de gevaren van onveilig economisch en technologisch ontwerp in een ecosysteem van digitale activa, blijft de infrastructuur van de industrie intact.

Bron: nydig.com

Related Posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.