fbpx

Wat is een stablecoin?

Wat zijn stable coins

Stablecoins bieden veel voordelen die andere cryptocurrency’s ook bieden met één essentieel verschil, ze zijn stabiel, vandaar de naam.

Idealiter zou elke cryptocurrency zijn koopkracht moeten behouden en de laagst mogelijke inflatie moeten hebben, maar toch net voldoende om het uitgeven van de cryptocurrency aan te moedigen in plaats van ze te sparen. In tegenstelling tot Bitcoin en altcoins bieden stable coins een oplossing om dit ideale gedrag te bereiken.

De meeste stablecoins zijn stabiel omdat ze gekoppeld zijn aan fiat ($, € …). Fiat-valuta zijn stabiel omdat ze onderpand hebben voor hun waarderingen en een centrale autoriteit die de prijzen controleert wanneer dat nodig is. Het merendeel van de cryptocurrency’s mist beide belangrijke kenmerken.

Er zijn drie categorieën stablecoins, allemaal gebaseerd op hun werkingsmechanisme:

 1. Gecentraliseerde stablecoins ondersteund door fiat
  In de meeste gevallen zijn stablecoins gekoppeld aan een veelgebruikte fiat-valuta zoals de Amerikaanse dollar of de euro. Edelmetalen zoals goud of zilver evenals grondstoffen zoals olie zijn ook mogelijk als onderpand.
  Voor elke eenheid van de stablecoin staat er een eenheid van het gekoppelde asset in onderpand. Stel dat de reserve-asset de dollar zou zijn dan betekent dit er voor elke uitgegeven stable coin, 1 dollar in de bankrekening van de uitgever van de stablecoin zit. Een uitgever kan een bedrijf, bank of overheid zijn.
  Voorbeelden zijn Tether (USDT), TrueUSD (TUSD) en Gemini USD (GUSD).
 2. Gedecentraliseerde stablecoins ondersteund door Crypto
  Dit zijn een relatief nieuw type stablecoins die worden ondersteund door andere cryptocurrency’s. Ze hebben geen centrale operator, maar worden beheerst door een consensus van de gebruikers die deelnemen aan het netwerk. Omdat de cryptocurrency’s in onderpand ook mogelijk gevoelig zijn voor hoge volatiliteit wordt er een groter aantal cryptocurrency’s in onderpand aangehouden voor het uitgeven van een lager aantal stable coins.
  Een voorbeeld is de Maker DAO’s stablecoin: DAI. Gebruikers kunnen een bepaald aantal cryptocurrency’s, zoals Ethers, vergrendelen als onderpand voor het lenen van DAI, dat is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.
 3. Gedecentraliseerde algoritmische stablecoins
  Deze zijn nog relatief nieuw en hebben geen onderpand voor hun systeem. Ze vertrouwen op algoritmen om hun prijs stabiel te houden. Dit kan door een slim contract, dat autonoom kan draaien, te implementeren op een decentrale blockchain. Het is vergelijkbaar met de manier waarop centrale banken geld bijdrukken om de waarde van hun valuta stabiel te houden.
  Zo gebruikt de aan de dollar gekoppelde USD coin (USDC) een consensusmechanisme om het aanbod van de stable coin naar behoefte te vergroten of te verkleinen.

Voor veel handelaren in cryptocurrency dienen stablecoins echter als reddingsboot om naar toe te ontsnappen wanneer ze hun crypto-portefeuille willen afdekken zonder geld uit te geven aan fiat. Dit is zeer effectief, vooral tijdens berenmarkten of om de winst in fiat-waarde te houden. Als bv de Bitcoinkoers daalt, kunnen ze hun Bitcoin op een derivative exchange verkopen naar een stablecoin om te wachten op het volgende aankoopmoment en moeten ze niet hun Bitcoin verhuizen naar een spot exchange om te verkopen naar euro of dollar.

Related Posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.