fbpx

Waarom beleggen in cryptocurrency’s?

8% van alle Amerikanen en 4% van de Europese beleggers investeren in Bitcoin en altcoins.

waarom?

waarom zou ik Bitcoin of altcoins kopen

Om te begrijpen waarom cryptocurrency’s zich langzaam maar zeker voor de gemiddelde consument klaarstomen, is het erg belangrijk om de huidige geldvoorraad te begrijpen en de inherente gebreken van het banksysteem te leren kennen. Met zulk inzicht kun je een veel betere beslissing nemen over hoe je jezelf kunt positioneren voor succes.

Onze huidige geldvoorraad en de gebreken ervan
Een van de meest opwindende eigenschappen van cryptocurrency’s is dat niet één entiteit er volledige controle over heeft, het is gedecentraliseerd. Dat contrasteert met onze huidige geldvoorraad, die volledig wordt gecontroleerd door de banken en de ECB (Europees Centrale Bank). Ons huidige financiële systeem is nodig om uit het niets geld te creëren om te kunnen werken. Zonder schuld zou er immers geen enkele euro of dollar in omloop zijn.

Fractioneel reservebankieren = geldschepping door banken

Fractionele reserve is een banksysteem dat ervoor zorgt dat commerciële banken kunnen profiteren van het uitlenen van een deel van het geld dat hun klanten gestort heeft. De banken houden maar een fractie van deze stortingen in kas, die later weer door de klant opgenomen kan worden. Praktisch gezien kun je stellen dat dit banksysteem geld creëert uit het niets door een percentage van de stortingen van hun klanten te gebruiken.

Een voorbeeld:
Laten we ervan uitgaan dat je €1.000 op je bankrekening stort. De bank maakt geen geld door je geld vast te houden, maar maakt winst door je geld uit te lenen aan iemand anders. De regel staat banken toe om het grootste deel van de stortingen uit te lenen, met name tot 90% in de USA of 92.5% in Europa. (In dit voorbeeld hanteren we verder voor het gemak 90%.)
Stel dat je vriend dezelfde bank binnenloopt en een lening van €900 nodig heeft. De bank neemt je €1.000 in bewaring, leent €900 uit aan je vriend en heeft €100 in reserve. Je vriend neemt de lening van €900 en betaalt het aan zijn accountant. Op dit punt is er €1.900 in het systeem en heeft de bank €100.
De accountant loopt de bank binnen en stort de €900. Van de €900 storting leent de bank €810 (90%) uit aan een andere vriend en houdt €90 in reserve. De vriend gebruikt dat geld om een tandarts te betalen. De tandarts gaat naar de bank om het op zijn bankrekening te storten. Op dit moment staat er €2.710 in het systeem en heeft de bank €190 in reserve.

Dit systeem gaat door totdat de oorspronkelijke storting van €1.000 is omgezet in €10.000. Is al dit geld echt? Ja, absoluut, het staat op je bankrekening! Dit systeem werkt geweldig, totdat iedereen besluit om hun geld op hetzelfde moment van hun bankrekening af te halen, een bank run. Als en wanneer dat gebeurt, wordt het lastig.
Geld wordt dus gecreëerd met leningen, maar waar komt de eerste €1.000 vandaan?
Voor het antwoord kijken we naar dit citaat van de Federal Reserve Bank of Boston: “Als jij of ik een cheque uitschrijven, moet er voldoende geld op onze rekening staan om de cheque te dekken, maar als de Federal Reserve (of een Centrale bank, red.) een cheque uitschrijft, is er geen rekening die de cheque dekt. Wanneer de Federal Reserve een cheque uitschrijft, creëert ze geld uit het niets.”

De financiële crisis van 2007-2008

De geboorte van Bitcoin zo’n 10 jaar geleden was niet toevallig, maar ontstond als gevolg van de financiële crisis van 2007-2008. Sindsdien is Bitcoin gestegen van vrijwel waardeloos naar een recordhoogte van rond de 34.000 in 2021. Dit maakt het natuurlijk enorm aantrekkelijk voor mensen en financiële instellingen om in te investeren.

Zoals eerder vermeld is Bitcoin gedecentraliseerd, wat betekent dat geen enkele entiteit, zoals een bank, in staat zou zijn om het te controleren. Bovendien heeft het een totale voorraad van 21 miljoen Bitcoin en ongeveer 83% daarvan is al gemijnd. Dit betekent dat er nooit meer dan 21 miljoen Bitcoin beschikbaar zal zijn, in tegenstelling tot de mogelijkheid om zoveel euro’s of dollars te drukken als nodig is.
De crisis van 2007-2008 gebeurde omdat banken uit het niets geld creëerden voor mensen om een hypotheek te verstrekken om huizen te kopen. Als Bitcoin de munt was en niet de Amerikaanse dollar, zouden we niet in een wereld leven waarin banken en andere gecentraliseerde organisaties de geldvoorraad controleren en schuld de financiële drijfveer maken om de economie te laten groeien. We zouden de financiële crisis van 2007-2008 of andere crisissen daardoor niet hebben meegemaakt.

Volgens historische gegevens is er ruwweg elke 10 jaar een grote economische crash . In het midden van de jaren 2000 had de VS een federale schuld van ongeveer 8 biljoen dollar. Op 12 februari 2019 is de federale schuld van de VS voor het eerst de 22 biljoen dollar gepasseerd. Dat is meer dan 2,5x de schuld die de VS in 2007 had. Bovendien zijn we ook nog eens toe aan de volgende crash op basis van de historische 10-jarige cyclus. Op dit moment is het slechts een wachtend spel tot de economie instort.
En deze keer zal het veel erger worden dan de crisis van 2007-2008. Zal deze crisis de kans zijn voor Bitcoin om massaal te worden geadopteerd, het over te nemen als de wereldvaluta en de grote financiële reset te worden?

De kalmte voor de storm

2017 was een enorme bull run (sterke stijging) voor Bitcoin. Het was de eerste keer dat particuliere beleggers op grotere schaal de markt betraden (gewone mensen zoals jij en ik). De bull run was niet duurzaam en stortte kort daarna neer. Bitcoin daalde tot €3.700 en kreeg een klap van 81%.
Veel mensen hebben veel geld verloren. Ze hadden zonder enig onderzoek een tweede hypotheek genomen, hun creditcards gemaximaliseerd, hun leven lang gespaard om een gemakkelijke winst te maken tijdens deze bull run, om er vervolgens achter te komen dat hun investering is omgezet in een verlies van 70-90%, soms zelfs een 100% verlies. De meeste van die cryptokapitaalinvesteringen werden gedaan door ongeïnformeerde beslissingen en waren puur gebaseerd op een emotionele beslissing met de angst om winst te missen (FOMO).
Niemand kan de prijs van Bitcoin of andere cryptocurrency’s voorspellen, maar sommige mensen die al vanaf de eerste jaren met Bitcoin werken, begrijpen dat Bitcoin enorme prijsschommelingen heeft en lijden daardoor geen emotioneel (of financieel) verlies tijdens deze huidige bear market (sterke daling). Het belangrijkste verschil hier is kennis.

gratis cursussen cryptocurrency

De cryptocurrencymarkt in jouw voordeel gebruiken

Veel mensen hebben het vertrouwen in Bitcoin verloren en geloven zelfs dat het zal verdwijnen, maar degenen die over dit onderwerp zijn opgeleid, begrijpen dat Bitcoin er is om te blijven. Hier links zijn enkele statistieken die voor zichzelf spreken. Dit zijn de dieptepunten van Bitcoin. Hoewel het lijkt alsof we op dit moment op een dieptepunt zitten, begrijpen de mensen die hier voor de lange termijn zijn duidelijk dat we nog steeds in een ongelooflijke bull run zitten.

Investeer in jezelf
Investeren in jezelf is altijd de beste belegging! Koop niet uit emotie of impuls, maar leer over en bestudeer de cryptomarkt om je te behoeden voor (beginners)fouten, emoties en alle andere zaken die je alleen maar geld kosten.

 

 

bronnen:
https://bit.ly/2By8ckL
https://www.economielokaal.nl/geldschepping-door-banken/
https://www.binance.vision/nl/economics/what-is-fractional-reserve
https://towardsdatascience.com/blockchain-technology-explained-to-your-grandma-bfea5ba876ac
Understanding our current money supply and the rise of cryptocurrencies, Ivan On Tech Academy

ANDEREN BEKEKEN OOK: 

Related Posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.