fbpx

Wat is de Bitcoin moeilijkheidsgraad?

Bitcoin mijnen

Het gelijke tempo waarin er blokken gemijnd kunnen worden, wordt geregeld door de mining difficulty adjustment ofwel de Bitcoin moeilijkheidsgraad

Er zullen maximum 21 miljoen Bitcoin gemijnd worden, om de 210000 blokken is er een Bitcoin halving en elk blok word om de +/- 10 min gemijnd, zo dicteert het protocol. Dit impliceert dat er een methode moet bestaan die vermijdt dat alle Bitcoins ineens door een soort supercomputer worden gemijnd.

Al naargelang de koers, de periode voor of na de Bitcoin halving, de lancering van nieuwe, krachtigere mijningstoestellen… zijn er meer of minder mijners actief. Toch moet het tempo waarmee het aantal blokken dat toegevoegd wordt aan de blockchain min of meer stabiel blijven. Hier komt de ‘mining difficulty’ ofwel de moeilijkheidsgraad van het mijnen aan tegemoet.

Mijners moeten een oplossing raden om een blok te mogen toevoegen aan de blockchain en hun block reward te verdienen.  Het protocol voorziet een aanpassing van de moeilijkheidsgraad van dat raden al naargelang er meer of minder mijners actief zijn en deze moeilijkheidsgraad wordt om de twee weken herzien.

Zijn er veel mijners actief, is er veel rekenkracht in de markt die ervoor zorgt dat er de voorbije twee weken gemiddeld meer blokken werden gemijnd, dan wordt het bereik van het te raden getal verhoogd en zal het raden moeilijker worden. Een getal raden tussen bijvoorbeeld 1 en 1000, is moeilijker dan tussen 1 en 100. Vice versa, zijn er te weinig blokken gemijnd dan wordt het bereik van het te raden getal verlaagd. En zo blijft het gemiddelde tempo constant.

Related Posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.