fbpx

Wat is een rug pull?

‘Rug’ is het Engelstalig woord voor tapijt dus een ‘rug pull’ wil zeggen dat ze letterlijk het tapijt onder je voeten uittrekken. Het is een kwaadaardige manoeuvre in de cryptocurrency-industrie waarbij crypto-ontwikkelaars een project verlaten en weglopen met het geld van investeerders.

Rug Pull

Rug pulls vinden meestal plaats in het gedecentraliseerde financiële (DeFi) ecosysteem, vooral op gedecentraliseerde beurzen (DEX’s), waar kwaadwillende personen een token maken en deze op een DEX plaatsen, en deze vervolgens koppelen aan een toonaangevende cryptocurrency zoals Ethereum.
Zodra een aanzienlijk aantal nietsvermoedende beleggers hun ETH ruilen voor het beursgenoteerde token, halen de makers vervolgens alles uit de liquiditeitspool, waardoor de prijs van de munt naar nul wordt gedreven. De makers van de munt kunnen zelfs een tijdelijke hype creëren rond Telegram, Twitter en andere sociale-mediaplatforms en in eerste instantie een aanzienlijke hoeveelheid liquiditeit in hun pool injecteren om het vertrouwen van beleggers te cultiveren.
Rug pulls gedijen goed op DEX’en omdat dit soort beurzen gebruikers in staat stellen om tokens gratis en zonder audit te vermelden, in tegenstelling tot gecentraliseerde cryptocurrency beurzen. Bovendien is het maken van tokens op open source blockchain-protocollen zoals Ethereum eenvoudig en gratis. Kwaadwillenden gebruiken deze twee factoren in hun voordeel.
Merk op dat gedecentraliseerde beurzen zoals Uniswap algoritmisch de prijzen van tokens in een pool bepalen, afhankelijk van de beschikbare saldi. Om ervoor te zorgen dat je niet het slachtoffer wordt van een rug pull, controleer je de liquiditeit in een pool. Dit is echter slechts de eerste stap. Je moet ook controleren of er een slot op de pool van de token zit. De meeste gerenommeerde projecten vergrendelen gepoolde liquiditeit voor een bepaalde periode.
Een ander belangrijk kenmerk van een mogelijke rug pull is dat een munt binnen enkele uren in prijs omhoog schiet. Een munt van een rug pull kan bijvoorbeeld binnen 24 uur van 0 naar 50X gaan. Deze truc is bedoeld om FOMO te stimuleren waardoor meer mensen in het token investeren.

 

 

Related Posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.