fbpx

Wat is geld?

De eigenschappen van geld.

Geld is elk goed dat duurzaam, deelbaar, verhandelbaar en schaars is, en wordt aanvaard door een overheid, instelling of een gemeenschap van gebruikers. Bitcoin voldoet aan deze eigenschappen en is dus geld.

Wat zijn valuta (fiat)?

Het zijn de briefjes en muntjes in jouw portefeuille of de euro’s, dollars, Yens, Zweedse Kronen… op je bankrekening. 

Grondstofgeld krijgt zijn waarde uit zijn eigen waarde, zoals bij edelmetalen (bijv. Goud en zilver), zout of zelfs schelpen. Fiatgeld heeft waarde toegekend omdat een regering het een wettig betaalmiddel verklaart, het heeft geen intrinsieke waarde.

Gezien centrale banken en overheden briefjes en muntjes eindeloos kunnen bijdrukken om de inflatie onder controle te houden zijn onze briefjes eigenlijk geen geld meer maar worden ze valuta genoemd.

Hoe komt het dat valuta geen geld meer zijn?

Het systeem van Bretton Woods was een financieel-economisch akkoord dat in 1944 tussen 44 landen werd gesloten. Het voorzag in de invoering van een stelsel van vaste wisselkoersen. Bijzonder was dat alleen de dollar tegen een vaste hoeveelheid goud kon worden ingewisseld bij de Amerikaanse Centrale Bank. Voor alle andere valuta werd wel een vaste wisselkoers met de dollar bepaald, maar deze waren niet direct inwisselbaar tegen goud. Indirect betekende het systeem van Bretton Woods de herinvoering van de goudstandaard.

Het bijdrukken van geld (quantitative easing) is een van de gevolgen van het loskoppelen van de waarde van de dollar aan de waarde van goud in 1971. Het Bretton Woods systeem werd door president Nixon afgeschaft en sinds kon de VSA ongestoord dollars bijdrukken. Andere landen volgden.

Sinds  afschaffing van het Bretton Woods systeem volgen de crisissen elkaar op: van de stagflatie en oliecrises in de jaren zeventig en tachtig, de Zuid-Amerikaanse schuldencrisis, de Rusland-crisis en de Azië-crisis tot en met de kredietcrisis van nu. Onevenwichtheden, zoals de Amerikaanse tekorten en Chinese overschotten, worden niet meer hersteld. Dit leidt tot een kapitaalvlucht in de wereld en een instabiel financieel stelsel.

image: https://www.thefringenews.com/28-reasons-to-buy-physical-gold/

 

ANDEREKN BEKEKEN OOK:

Wat denk je dat geld is?

Wat is inflatie

Wat is koopkracht?

De echte voordelen die Bitcoin aan een bevolking biedt, kunnen al bekeken worden in opkomende landen.

 

 

 

 

 

Related Posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.