fbpx

Wat is het genesis block?

Genesis artikel Bitcoin

Een genesisblok is het eerste blok van een blockchain

Omdat elke fysieke ketting moet beginnen met een enkele fysieke ring, is een genesisblok die eerste, enkele ring. Je zou het kunnen zien als de fundering van een gebouw dat kan instorten zonder een solide basis of als het startpunt in een race.

Het belangrijkste genesisblok is uiteraard het allereerste blok van de Bitcoinblockchain. Dit blok wordt ook wel ‘Genesis Block’ of  ‘Block 0’ genoemd en werd op 3 januari 2009 door Satoshi Nakamoto gemijnd. De blockreward, de vergoeding voor het mijnen, was destijds 50 BTC.

Het is trouwens nog altijd mogelijk om Bitcoin te zenden naar het Genesis block. Dit wordt regelmatig gedaan als symbolische dank aan Satoshi Nakamoto, de bedenker van Bitcoin.

Verborgen bericht in het Genesis Block

In het Bitcoin Genesis Block werd een bericht geschreven door Satoshi om voor eeuwig bewaard te blijven:
“The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks”
Dit bericht is een verwijzing naar een kop van de New York Times, die bewijst dat het Bitcoin Genesis Block niet voor die datum gemaakt kon zijn.
Dit bewijst ook dat er vóór die datum geen pre-mining was, wat een eerlijke distributie garandeert.
Er zijn veel theorieën waarom Satoshi deze specifieke kop gebruikte. De meest geaccepteerde is dat het een filosofische boodschap is, verwijzend naar de economische crisis van 2008 en de daaropvolgende reddingsoperaties voor banken.

En nu wat technischer 

Zonder genesisblok zou het erg moeilijk zijn voor de mijners om een blockchain te vertrouwen en te weten wanneer en hoe het begon. Dit zou buitengewoon onpraktisch zijn.
In theorie is er geen echte behoefte aan een genesisblok. Het is echter noodzakelijk om een uitgangspunt te hebben dat iedereen kan vertrouwen. Als elke mijnwerker gewoon begon waar hij maar wilde, zou je geen consensus hebben en geen basis voor vertrouwen.

Een genesisblok is bijna altijd hard gecodeerd in de software van de applicaties die de blockchain gebruiken. Het is een speciaal geval omdat het niet verwijst naar een vorig blok en voor Bitcoin en bijna al zijn afgeleiden, produceert het een onbesteedbare blockreward.

De Bitcoin blockchain bestaat uit blokken vol transacties, historisch genummerd, en aan elkaar ‘geketend’ via de unieke algoritmische afgeleide van alle transacties van elk blok, de hash. Elk nieuw blok is gelinkt aan de hash van het voorgaande blok.

Het Bitcoin genesisblok was zodanig geprogrammeerd dat het geen eerdere hash nodig had om een blockchaintransactie te laten doorgaan, zijn vorige hashwaarde was ingesteld op 0. Dit betekende dat er geen gegevens waren verwerkt vóór het Genesis Block. Alle volgende blokken hebben immers een opeenvolgende nummers beginnend met 1 en hebben een hash die is ingesteld op de hash van het vorige blok. 

Genesis block
afbeelding: https://medium.com/@tecracoin

Related Posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.