fbpx

Van cryptowalvis tot -scampi

Wat is een Bitcoin whale

Een whale is een cryptocurrencyterm die verwijst naar personen of entiteiten die grote hoeveelheden van een cryptocurrency bezitten. Er is geen exacte drempel voor deze definitie, maar sommigen zeggen dat een Bitcoin whale minstens 1.000 BTC moet bevatten. Een whale kan ook worden gedefinieerd als een persoon die genoeg Bitcoin of altcoins heeft om een aanzienlijke impact op de marktprijs ervan te hebben, door grote hoeveelheden te kopen of verkopen.

Hoewel een rijk persoon vaak een whale wordt genoemd, kan de term ook een instelling of organisatie beschrijven die een aanzienlijk aantal cryptocurrency’s bezit en dus de macht heeft om de markten op en neer te bewegen. In de cryptowereld herkennen we voorbeelden van dergelijke whales in investeringsgroepen zoals JPMorgan, GrayScale, Fidelity, MicroStrategy, Pantera Capital, Fortress Investment Group en Falcon Global Capital.

Grote cryptocurrencyhouders worden whales genoemd omdat hun bewegingen het water verstoren waarin kleinere vissen zwemmen. Volgens de 80-20-regel (ook bekend als het Pareto-principe) heeft de top 20% van de Bitcoinhouders meer dan 80% van de Bitcoinwaarde in VS. dollars. Volgens BitInfoCharts bezitten slechts drie Bitcoins wallets 7,39% van alle Bitcoin in omloop met een waarde in 2020 van $ 396 miljoen, en de top 100 wallets bezitten 31% van alle Bitcoin met een waarde van $ 1,7 miljard.

Whales kunnen een probleem zijn voor cryptocurrency’s omdat de concentratie van rijkdom, vooral als het onbewogen op een rekening blijft staan, de liquiditeit verlaagt, wat op zijn beurt de prijsvolatiliteit kan vergroten. Hoe minder er te koop staat of verkocht wordt, hoe groter de prijsschommelingen.
De volatiliteit wordt verder verhoogd als de whale een grote hoeveelheid van een cryptocurrency tegelijk verplaatst. Als de verkoper bv. Bitcoin probeert te verkopen voor fiat, kan het gebrek aan liquiditeit en de grote transactiegrootte een neerwaartse druk uitoefenen op de prijs van Bitcoin, aangezien andere marktdeelnemers de transactie zien en ook proberen te verkopen, kan er een massaverkoop ontstaat. Vandaar de plotse en hevige neerwaartse val.

De beslissing van stijgen of dalen van de marktprijs ligt altijd bij de whales. Stel je voor dat op een dag vijf Bitcoin whales samenkomen en besluiten dat ze allemaal hun Bitcoin op hetzelfde moment verkopen, dan zou dit een catastrofale val veroorzaken. Direct na het verkopen van hun munten, kopen ze ze opnieuw op. Op dit punt kopen ze met de winst die ze hebben gemaakt met verkopen (shorten) meer Bitcoin aan voor een ongelooflijk lage prijs. Dit zal hen meer rijkdom opleveren dan ze al hebben. Als ze dit proces voortzetten, zouden ze de volledige waarde van Bitcoin beïnvloeden. Kleinere investeerders wapenen zich tegen de prijsbewegingen veroorzaakt door whales door hun voetafdrukken op te sporen in de prijsgrafiek d.m.v. technische analyse en hierop te anticiperen.

In de praktijk handelen de meeste van deze grote spelers echter niet echt op de conventionele cryptocurrency spot exchanges omdat hun grote orders het beschikbare volume in de orderboeken kunnen overweldigen met hevige prijsschommelingen als gevolg. In plaats daarvan kopen en verkopen ze crypto buiten de exchanges om in wat bekend staat als ‘Over the Counter’ (OTC)-handel.

Als het gaat om Proof of Stake (PoS) blockchains zoals Bitcoin en Litecoin, hebben whales een aanzienlijke invloed op het beheer van de blockchain (meer crypto geeft ze meer stemrecht). Voor deze blockchains kan de aanwezigheid van whales een goed teken zijn (in termen van stabiliteit) als hun intentie eerlijke handelen is en helpen om het netwerk te laten groeien. Aan de andere kant kunnen whales die de meerderheid van de fondsen beheren een negatief effect hebben omdat hun macht sterk gecentraliseerd is terwijl het principe van blockchain berust op decentralisatie.

In de cryptowereld hanteert men naast whale ook de termen haaien, dolfijnen, vissen … tot plankton al naargelang de grootte van de portefeuille.

crypto whales to plankton

(afbeelding: Glassnode)

Glassnode bestudeerde de distributie van Bitcoin en kent op basis hiervan een classificatie toe aan wallets. Ze verdelen netwerkentiteiten op basis van hun Bitcoinbezit in de volgende maritieme soorten:

  • Shrimps (<1 BTC)
  • Crab (1-10 BTC)
  • Octopus (10-50 BTC)
  • Fish (50-100 BTC)
  • Dolphin (100-500 BTC)
  • Shark (500-1,000 BTC)
  • Whale (1,000-5,000 BTC)
  • Humpback (>5,000 BTC).
Bovendien filterde Glassnode bekende exchanges en mijnwerkers uit deze categorieën uit en behandelde deze afzonderlijk. Per januari 2021 ziet de distributie van het Bitcoin-aanbod over deze categorieën er als volgt uit:
crypto whales to plankton_2
(afbeelding: Glassnode)

Related Posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.