fbpx

De 8 belangrijkste eigenschappen van de Bitcoin-blockchain

Satoshi Nakamoto creëerde met Bitcoin een wereldwijde valuta die decentraal van aard is. In de Bitcoin white paper liet hij zien hoe het mogelijk is om munten over te dragen via een vertrouwensloos netwerk waardoor een uniek concept geschapen werd wat leidde tot de massale acceptatie van Bitcoin en blockchain in het algemeen.

Belangrijkste eigenschappen:

  1. Volledig gedecentraliseerd: er is geen centrale autoriteit die Bitcoin regelt. Blockchain, het wereldwijde grootboek, wordt onderhouden door het Bitcoin-netwerk dat bestaat uit individuen die eigenaar zijn van een node of mijner. Je hebt geen toestemming nodig van het netwerk om je node of mijner aan te sluiten om het netwerk (permissionless).
  2. Betalingsgateway voor handelaren: Bitcoin was het resultaat van de financiële crisis van 2008. Een valuta die de fiat-valuta voorgoed kan vervangen.
  3. Onomkeerbare transacties: zodra de transactie is voltooid, is er geen manier om deze om te keren. De transactie is namelijk opgenomen in het grootboek en aan een grootboek kan men enkel info toevoegen, niet wijzigen of verwijderen.
  4. Pseudo-anonieme aard: aangezien iedereen een Bitcoin wallet kan maken met daarin een Bitcoinadres voor transacties, is er geen manier om het terug te leiden naar je identiteit. De transacties zelf zijn wel voor iedereen zichtbaar op basis van het Bitcoinadres.
    Let wel, gezien je een KYC-procedure moet ondergaan bij verschillende exchanges om bijvoorbeeld de euro’s op te laden waarmee je Bitcoin gaat kopen, ben je niet onzichtbaar voor overheidsinstanties.
  5. Bestand tegen inflatie: gezien het aantal nieuw gemijnde Bitcoins om de (ongeveer) 4 jaar halveert, halveert ook de inflatie. Na mei 2020 zal de inflatie van Bitcoin lager zijn dan die van goud.
  6. Trustless-systeem: alle nodes van het netwerk checken bij elkaar dat ze eenzelfde kopie van het grootboek bevatten zodat fraude uitgesloten wordt.
  7. Proof of work (POW): het Bitcoinnetwerk gebruikt POW (het mijnen) om consensus (overeenstemming) in het netwerk te bereiken over het feit of een blok met transacties al dan niet in het grootboek mag worden toegevoegd.
  8. Word je eigen bank: Blockchain stelt iedereen in staat om zonder derde partij volledige controle te hebben over zijn activa.

Related Posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.