fbpx

Kunnen Bitcoins gekopieerd worden?

Kunnen Bitcoins gekopieerd worden?

Goede vraag. Het antwoord is zeer technisch maar ik probeer het zo eenvoudig mogelijk uit te leggen en ga soms een beetje kort door de bocht maar hierbij:

Het antwoord moeten we opsplitsen in twee delen: enerzijds zijn er de gemijnde (de reeds bestaande) Bitcoins en anderzijds de ongemijnde Bitcoins die tussen nu en 2024 op de markt worden losgelaten.

De gemijnde Bitcoins, die verhandeld worden op de markt, zijn versleuteld in het grootboek op de Bitcoinblockchain d.w.z. dat ze een plaats kregen in een genummerd blok en een hele transactiegeschiedenis hebben die niet kan gewijzigd worden. Een fraudeur zou zijn Bitcoin wel dubbel kunnen proberen uitgeven (vergelijk met een ongedekte cheque). Omwille van de regels van het Bitcoinnetwerk zou deze persoon/groep deze ‘hack’ binnen de 10 minuten moeten kunnen uitvoeren om geslaagd te zijn. Dit zou zoveel rekenkracht vragen dat alle serverparken van een Google, Amazon en Windows samen hier nog niet in kunnen slagen.
Dus theoretisch mogelijk maar praktisch onhaalbaar.
(Kleinere altcoins zijn wel vatbaarder voor dergelijke fraude. Als je meer wil weten, zoek dan op ‘51% attack’)

De ongemijnde Bitcoins zitten vervat in de code van het Bitcoinprotocol (de regels). Eender wie kan dit kopiëren en zijn ‘eigen Bitcoin’ starten. Echter, deze nieuwe coins zouden niet erkend worden door de gebruikers van het Bitcoinnetwerk (de nodes en de mijners) en dus kunnen deze nieuwe coins enkel werken op een eigen netwerk met een ander naam zoals bv Bitcoin Cash.

Related Posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.