fbpx

Wat is een CBDC (Central Bank Digital Currency)?

Wat is een CBDC (Central Bank Digital Currency)?

Een Central Bank Digital Currency (CBDC) is een digitale vorm van fiatgeld, rechtstreeks uitgegeven en gereguleerd door de centrale bank van een land. In tegenstelling tot traditionele valuta, die in fysieke vorm bestaan, zijn CBDC’s volledig digitaal en vertegenwoordigen ze een nieuwe grens in de financiële wereld. Het primaire doel van CBDC’s is het bieden van een digitaal alternatief voor fysiek contant geld, waardoor de snelheid, veiligheid en efficiëntie van monetaire transacties worden verbeterd.

Een CBDC kan fungeren als een digitale weergave van de fiat-valuta van een land en wordt ondersteund door een passend bedrag aan monetaire reserves zoals goud of forex.

Elke CBDC-eenheid fungeert als een veilig digitaal instrument dat gelijkwaardig is aan papieren geld en kan worden gebruikt als betaalmiddel, waarde-opslag en rekeneenheid. Net als een papieren valutabiljet met een uniek serienummer, zal elke CBDC-eenheid ook te onderscheiden zijn om imitatie te voorkomen. Omdat het deel zal uitmaken van de geldhoeveelheid die door de centrale bank wordt beheerd, zal het samenwerken met andere vormen van gereguleerd geld, zoals munten, bankbiljetten en obligaties. Een CBDC streeft naar het beste van twee werelden: het gemak en de veiligheid van digitale vormen zoals cryptocurrency’s, en de gereguleerde, gereserveerde geldcirculatie van het traditionele banksysteem. De specifieke centrale bank of andere bevoegde monetaire autoriteit van het land is als enige aansprakelijk voor hun activiteiten.

Wat is de link tussen CBDC en de blockchain?

Er is geen directe link. CBDC is algemeen toegankelijk digitaal geld van de centrale bank, er kunnen veel technologieën worden gebruikt om het te implementeren. Digitaal geld van de centrale bank zou kunnen worden opgeslagen op rekeningen (zoals reserves zijn), op prepaidkaarten of op gedecentraliseerde databasestructuren zoals de blockchain, om maar een paar opties te noemen. Natuurlijk zou de keuze van technologie gevolgen hebben voor het gebruiksgemak, de liquiditeit, privacy functies, enz. (Lees zeker ook: Wat is de beste technologie voor CBDC?)

Blockchain-technologie lost betalingsproblemen op
Enerzijds zorgt blockchaintechnologie ervoor dat betalingen kunnen worden omgezet van een accountgebaseerd model naar een digitaal token-paradigma, waardoor peer-to-peer, directe betalingen mogelijk worden. Blockchain versnelt ook snel de digitalisering van valuta’s, waardoor het mogelijk wordt om het wereldwijde betalingssysteem te reconstrueren en te verbinden om de kosten te verlagen en transacties met ongekende snelheid uit te voeren.

CBDC’s die momenteel door verschillende landen worden ontwikkeld en getest, kunnen in theorie de ontwikkeling van cashless-samenlevingen versnellen en de efficiëntie van retailbetalingen in hun respectieve landen verbeteren.

We bevinden ons echter op een gevaarlijk pad waarbij de CBDC van elk land (zie onder) een onafhankelijke private blockchain aanneemt en elke fiatvaluta zijn eigen unieke verrekenings- en afwikkelingssysteem blijft gebruiken. Als we op deze weg doorgaan, zouden CBDC’s van elkaar geïsoleerd zijn en een lage onderlinge interoperabiliteit hebben, waardoor de fragmentatie en inefficiëntie van het wereldwijde betalingssysteem zou voortduren. Dus wat is het pad voorwaarts?

Een wereldwijd, gemeenschappelijk governance netwerk
Een soepele interoperabiliteit tussen CBDC’s kan worden bereikt als centrale banken samenwerken om CBDC’s op te bouwen op basis van een gemeenschappelijke governance chain en netwerk en als supernodes fungeren, terwijl de privacy van gebruikers en gegevens wordt beschermd. Goedkope, directe grensoverschrijdende en fiat overschrijdende betalingen kunnen ook overal worden gedaan, zodat de efficiëntie van particuliere en internationale groothandelsbetalingen in elk land drastisch kan worden verbeterd. Aangedreven door CBDC’s zou een interoperabel en werkelijk wereldwijd verenigd betalingsnetwerk worden gevormd.

Blockchaintechnologie geeft ons de meest haalbare mogelijkheid om een CBDC te creëren op basis van een gemeenschappelijke governance-infrastructuur door de fragmentatie van centrale banken op te geven en samen te werken om het wereldwijde betalingssysteem te verenigen ten behoeve van elke burger over de hele wereld.

CBDC’s versus cryptocurrency’s

Volgens een recent rapport van Grayscale hebben de groeiende populariteit van Bitcoin, de digitalisering van betalingssystemen en de vraag naar stablecoins, landen ertoe aangezet om digitale valuta’s uitgegeven door de centrale bank te verkennen. 80% van de centrale banken (in ontwikkelde landen) geeft aan de mogelijkheid van een CBDC te analyseren.

Gezien CBDC’s de controle en het toezicht op zowel uitgifte als overdracht van geld onder de hoede van de overheid brengen, verdienen de mogelijke implicaties van deze centralisatie nauwkeurig onderzoek. Twee belangrijke kenmerken van het Bitcoinnetwerk zijn censuurbestendigheid en decentralisatie. Dit houdt in dat Bitcoinbezitters kunnen handelen en opslaan zonder het risico dat hun betalingen worden geblokkeerd of hun fondsen gestolen, willekeurig geblokkeerd of in beslag genomen worden. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de meeste CBDC’s aan de andere kant van het spectrum zitten: elke transactie zou zijn gescreend en fondsen kunnen naar believen worden bevroren. Omdat elke transactie zichtbaar is voor de dienstverlener, ontstaan er zorgen over mogelijke privacyschendingen en misbruik van informatie.

De analyse van CBDC’s zit alleszins in de lift mede door de lancering van de DCEP van de People’s Bank of China in 2020 en de belemmering bij de verdelingen van de COVID-19-steunmaatregelen door de traditionele bankinfrastructuren. CBDC’s hebben het potentieel om betalingen te stroomlijnen, maar het risico bestaat dat ze de concurrentie moeten aangaan met de commerciële banken, financiële diensten verder politiseren en er niet in zullen slagen wijdverbreide adoptie te verwerven.

Bitcoin
Bitcoin wacht niet op CBDC’s. Het is snel en zelfstandig meer en meer adoptie aan het verwerven. Maar als CBDC’s met succes worden gelanceerd, zouden de begeleidende infrastructuur en onderwijs van de gebruikers kunnen dienen als springplank voor de verdere adoptie van Bitcoin en andere digitale valuta’s. Het verplaatsen van fiat naar een digitale infrastructuur zou benadrukken dat Bitcoin niet speciaal is omdat het digitaal is, maar omdat het een schaarse, compromisloze, apolitieke valuta is die toegankelijk is voor iedereen.

Welke landen hebben een CBDC?

CBDC updates:

Bronnen:

Related Posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.