fbpx

Wat is een CBDC (Central Bank Digital Currency)?

Wat zijn CBDC's

Wat is een CBDC (Central Bank Digital Currency)?

Naast bankbiljetten en andere passiva geven centrale banken digitale geldreserves uit, maar alleen aan een selecte groep financiële instellingen. Het voorstel van de centrale bank is om deze beperking op te heffen. Huishoudens en bedrijven moeten ook de mogelijkheid hebben om reserves te verwerven, CBDC’s kunnen hier een oplossing bieden.

Een CBDC kan fungeren als een digitale weergave van de fiat-valuta van een land en wordt ondersteund door een passend bedrag aan monetaire reserves zoals goud of forex.

Elke CBDC-eenheid fungeert als een veilig digitaal instrument dat gelijkwaardig is aan papieren geld en kan worden gebruikt als betaalmiddel, waarde-opslag en rekeneenheid. Net als een papieren valutabiljet met een uniek serienummer, zal elke CBDC-eenheid ook te onderscheiden zijn om imitatie te voorkomen. Omdat het deel zal uitmaken van de geldhoeveelheid die door de centrale bank wordt beheerd, zal het samenwerken met andere vormen van gereguleerd geld, zoals munten, bankbiljetten en obligaties. Een CBDC streeft naar het beste van twee werelden: het gemak en de veiligheid van digitale vormen zoals cryptocurrency’s, en de gereguleerde, gereserveerde geldcirculatie van het traditionele banksysteem. De specifieke centrale bank of andere bevoegde monetaire autoriteit van het land is als enige aansprakelijk voor hun activiteiten.

Wat is de link tussen CBDC en de blockchain?

Er is geen directe link. CBDC is algemeen toegankelijk digitaal geld van de centrale bank; er kunnen veel technologieën worden gebruikt om het te implementeren. Digitaal geld van de centrale bank zou kunnen worden opgeslagen op rekeningen (zoals reserves zijn), op prepaidkaarten of op gedecentraliseerde databasestructuren zoals de blockchain, om maar een paar opties te noemen. Natuurlijk zou de keuze van technologie gevolgen hebben voor het gebruiksgemak, de liquiditeit, privacy functies, enz.

CBDC’s versus cryptocurrency’s

Volgens een recent rapport van Grayscale hebben de groeiende populariteit van Bitcoin, de digitalisering van betalingssystemen en de vraag naar stablecoins, landen ertoe aangezet om digitale valuta’s uitgegeven door de centrale bank te verkennen. 80% van de centrale banken (in ontwikkelde landen) geeft aan de mogelijkheid van een CBDC te analyseren.

Gezien CBDC’s de controle en het toezicht op zowel uitgifte als overdracht van geld onder de hoede van de overheid brengen, verdienen de mogelijke implicaties van deze centralisatie nauwkeurig onderzoek. Twee belangrijke kenmerken van het Bitcoinnetwerk zijn censuurbestendigheid en decentralisatie. Dit houdt in dat Bitcoinbezitters kunnen handelen en opslaan zonder het risico dat hun betalingen worden geblokkeerd of hun fondsen gestolen, willekeurig geblokkeerd of in beslag genomen worden. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de meeste CBDC’s aan de andere kant van het spectrum zitten: elke transactie zou zijn gescreend en fondsen kunnen naar believen worden bevroren.

De analyse van CBDC’s zit alleszins in de lift mede door de lancering van de DCEP van de People’s Bank of China in 2020 en de belemmering bij de verdelingen van de COVID-19-steunmaatregelen door de traditionele bankinfrastructuren. CBDC’s hebben het potentieel om betalingen te stroomlijnen, maar het risico bestaat dat ze de concurrentie moeten aangaan met de commerciële banken, financiële diensten verder politiseren en er niet in zullen slagen wijdverbreide adoptie te verwerven.

Bitcoin wacht niet op CBDC’s – het is snel en zelfstandig meer en meer adoptie aan het verwerven. Maar als CBDC’s met succes worden gelanceerd, zouden de begeleidende infrastructuur en onderwijs van de gebruikers kunnen dienen als springplank voor de verdere adoptie van Bitcoin en andere digitale valuta’s. Het verplaatsen van fiat naar een digitale infrastructuur zou benadrukken dat Bitcoin niet speciaal is omdat het digitaal is, maar omdat het een schaarse, compromisloze, apolitieke valuta is die toegankelijk is voor iedereen.

___________________________________

CBDC’s wereldwijd:

Bronnen:

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.