fbpx

3 factoren die mogelijk hebben bijgedragen aan de stijging van Bitcoin begin 2020

2020 is positief begonnen voor Bitcoin en de rest van de cryptocurrency’s.

Hoewel de prijsactie in de tweede helft van 2019 teleurstellend was voor de cryptobulls omdat Bitcoin lagere hoogtepunten bleef behalen, verkregen cryptocurrency’s meer maturiteit als een activaklasse dankzij een verhoogde institutionele acceptatie die werd veroorzaakt door de lancering van innovatieve nieuwe handelsinstrumenten. Los daarvan werd BTC bestempeld als de beste investering van het decennium.
Na het dieptepunt rond $ 6850 aan het begin van het jaar leek BTC een tijdelijke basis te hebben gevonden met winsten van meer dan 33% door eerder $ 9200 te bereiken. Gisteren volgde de break-out uit het middellange bearish scenario en lijkt de weg naar $ +10000 open.
Gezien de prijs boven de bearish trendlijn op middellange termijn is gebroken, ziet de huidige beweging er constructief uit. 

Zoals meestal het geval is, wordt er veel gespeculeerd over wat de BTC-prijzen omhoog duwt. Laten we eens kijken naar enkele van de sterke kanshebbers.

1. BTC-futures
CME heeft zich gevestigd als de leider op het gebied van gereguleerde crypto-derivaten. Het lanceerde de Bitcoin-futures in december 2017 een week nadat CBOE een soortgelijk initiatief lanceerde. Maar terwijl de laatste binnen 15 maanden uitbrak, bleef CME sterk, omdat in augustus vorig jaar recordhoogtes voor de handel in BTC-futures werden aangekondigd. (futures zijn termijncontracten, meer populair bij instellingen dan bij particulieren, red.)
Onlangs in december heeft Bakkt – dat zijn futures-platform in september lanceerde – zijn gereguleerde BTC-opties aangekondigd.

2. Geopolitieke onzekerheid
De stijging van BTC kan ook worden geassocieerd met de geopolitieke vijandelijkheden in het Midden-Oosten die begin dit jaar uitbraken. Zoals sommige analisten geloven, veroorzaakt een risicovolle beweging op de reguliere financiële markten het kopen van Bitcoin, wat in tijden van problemen als een veilige haven wordt beschouwd in vergelijking met aandelen en fiat-valuta’s.
We kunnen dit afleiden uit de BTC-prijsactie in Iran zelf. Op de dag na de aanval rapporteerde het P2P-handelsplatform LocalBitcoins dat de vraagprijs voor 1 Bitcoin ongeveer 1 miljard Iraanse rials of meer dan $ 24.000 bedroeg – een premie van bijna 200% (het dubbele van de BTC-prijs op de exchanges, red.).
We hebben verschillende wisselkoersen nog gezien in andere landen, zoals Venezuela, waar de nationale valuta zwak zijn. De ene prijs is ingesteld door de centrale bank van het land en de andere is de actuele marktkoers.

3. Bitcoin halvering
En tot slot, de aankomende Bitcoin-halvering rond mei 2020 die de mijnersvergoeding zou halveren van de huidige 12,5 BTC per blok tot 6,25 per blok. De logica achter het halveren is de levensduur van het netwerk verlengen en de BTC-waarde intact houden door de toevoer van de nieuwe Bitcoin te regelen (gecontroleerde inflatie, red.).
Hoewel we slechts twee eerdere halveringen in Bitcoin hebben gezien, boekte Bitcoin een enorme winst een jaar voor en na de halvering. Zal het nog een keer gebeuren terwijl we anticiperen op de derde halvering in mei 2020? De tijd zal het ons leren, maar de recente prijsbewegingen en de voorgaande geschiedenis zijn het zeker eens.

Related Posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.