fbpx

Het internet der waarde

Een beginnersgids voor ‘het internet der waarde’.

Wanneer we in de wereld van de blockchain en cryptocurrency’s duiken, stuiten we vaak op deze nieuwe term: ’the Internet of Value’. Wat bedoelt men met deze term en hoe staat het in verband met cryptocurrency’s?

Hoe werken cryptocurrency’s?
Laten we beginnen met te kijken naar hoe cryptocurrency’s functioneren. Het concept van cryptocurrency’s is gebaseerd op het idee dat transacties vrij moeten zijn van interventie van de overheid en de banken. Deze digitale activa worden verhandeld in ‘open source’ platformen, de zogenaamde cryptocurrency beurzen, waar iedereen kan deelnemen, bijdragen of investeren.

Wat heeft blockchain hier mee te maken?
De kern van het mechanisme is blockchaintechnologie. Blockchain is, eenvoudig uitgelegd, een gecompliceerde computerwetenschap die het eigendom van cryptocurrency’s opspoort.
Hier is een voorbeeld van hoe cryptotransacties plaatsvinden binnen de blockchain.
Laten we zeggen dat John 1 Bitcoin aan Paul wil betalen. Hij zal zijn intentie om te betalen aan het hele netwerk bekendmaken. Elke computer in het netwerk zal zijn grootboekgegevens controleren om na te gaan of John genoeg ‘geld’ heeft om een Bitcoin uit te betalen. Zodra het netwerk akkoord gaat, wordt de betaling verwerkt. De grootboeken van alle computers in het netwerk zullen worden bijgewerkt om deze transactie op te nemen. Als John nu probeert om dezelfde Bitcoin aan Paul te betalen, zal het netwerk de transactie ontkennen, omdat deze al als een eerdere transactie is vastgelegd.
Alle nieuwe transacties worden ‘vastgeketend’ in elk grootboek, waardoor het onmogelijk is om transacties uit het verleden te wijzigen of te verwijderen. Daarom wordt het hele mechanisme ‘blockchain’ genoemd. Deze blockchaintechnologie is de kern van de wetenschap van de cryptografie, waarvan de term cryptocurrency is afgeleid.
Wie bedient al deze computers die alle transacties controleren? Dit zijn mensen uit verschillende delen van de wereld die Bitcoin- (of altcoin)software gebruiken. Wat krijgen ze er voor terug? Ze worden betaald met een commissie en met nieuwe Bitcoin door middel van mijning. De kracht van dit systeem is dat het geen enkele gecentraliseerde entiteit nodig heeft om te kunnen functioneren. Het is een gedecentraliseerd netwerk dat de afgelopen tien jaar soepel heeft gefunctioneerd.

Wat is het echte potentieel?
Op het eerste zicht werkt cryptografie als een revolutionaire manier om betalingen via het internet te versturen en te ontvangen. Als we verder kijken, realiseren we ons dat de mogelijkheid om deze transacties te doen slechts de eerste toepassing van deze technologie is. Blockchain heeft inderdaad een nieuwe en innovatieve manier gecreëerd voor individuen over de hele wereld om met elkaar samen te werken via een publiek gedeeld netwerk.

De Bitcoinblockchain is in eerste instantie ontwikkeld om Bitcointransacties vast te leggen. Maar de blockchaintechnologie kan in feite worden gebruikt om alles van waarde over te dragen, zoals eigendom, onderzoeksgegevens, bedrijfsparticipaties of elk ander soort eigendomsrechten. Toen onderzoeksspecialisten en hightechorganisaties zich dit realiseerden, werden ze ertoe aangezet om meer dan 5000 cryptocurrency’s te creëren. Deze cryptocurrency’s zijn ontworpen om een breed scala aan waarde uitwisselingen te versnellen.

Platformen gebouwd op blockchain maken het mogelijk om alles van waarde te programmeren en te gebruiken voor het doen van interessante dingen, met behulp van applicaties die bekend staan als slimme contracten (smart contracts, red.). Zo kan bijvoorbeeld de eigendom van een huurwoning worden opgeslagen op een blockchainplatform met de naam Ethereum. Door middel van slimme contracten kan de eigenaar vastgoedaandelen verkopen aan iemand die in een ander deel van de wereld woont. Iemand in Turkije zou 5% van een gebouw in Rusland kunnen kopen en elke maand 5% van de huurinkomsten via een geautomatiseerd systeem ontvangen. Deze maandelijkse transacties worden uitbetaald door Ethereums eigen cryptocurrency, Ether genaamd.

Het bovenstaande lichte enkel een tipje van de sluier van wat ‘het internet der waarde’ kan doen. In eenvoudige woorden, ‘het internet van waarde’ kan doen voor de financiën en de handel wat het internet heeft gedaan voor de communicatie.

Dus wat is ‘het internet der waarde’?
Het is een nieuw soort internet dat wordt opgebouwd door de opkomst van de handel in cryptocurrency’s, die wordt gezien als een mogelijke transformatie van de wereldeconomie in de toekomst. Het is een internet waar waarde vrijelijk maar veilig kan worden uitgewisseld, op elk moment, vanaf elke plek ter wereld.

Vrij vertaald van: https://opinined.com/a-beginners-guide-to-the-internet-of-value/

ANDEREN LAZEN OOK:

Leg me Bitcoin uit alsof ik 5 jaar ben.

Waarom beleggen in cryptocurrency’s

Wat denk je dat geld is?

Related Posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.