Wat is het verschil tussen een spot exchange en een derivative exchange?

spot exchange en derivative exchange

SPOTMARKT

Spotprijzen zijn bedoeld zijn voor onmiddellijke aan- en verkoop. Dit betekent dat de eigendom van cryptocurrency’s onmiddellijk wordt overgedragen tussen marktdeelnemers (van een verkoper naar een koper) nadat de transacties zijn uitgevoerd. Wanneer je naar een exchange gaat om cryptocurrency’s te kopen, neem je deel aan de spotmarkt aangezien de transactie ter plekke plaatsvindt en je de crypto’s die je hebt gekocht onmiddellijk bezit.
Vele exchange die spot trading toelaten, zullen daarom ook een ‘fiat payment gateway’ aanbieden, dit is een manier om je euro’s, dollars of andere fiat over te brengen naar de exchange via internationale overschrijving, debet card, credit card of een andere betaalsysteem.
Een fiat payment gateway brengt behoorlijk wat administratie en wettelijke regulering met zich mee daarmee dat enkel de grootste exchanges deze moeite nemen. Kleinere crypto-exchanges besparen zich deze moeite. Om op deze kleine exchanges te handelen zal je dus eerst op een spot exchange met je euro’s bv. Bitcoins moeten kopen en deze Bitcoin vervolgens depositen op de kleine exchange om daar andere altcoins te kopen.
Bitstamp en Binance zijn populaire en verzekerde spot exchanges.

(Lees ook: Wat zijn de beste spot-exchanges in 2020)

DERIVATENMARKT

Een derivaat is gewoon een financieel contract tussen twee of meer partijen dat zijn waarde ontleent aan een onderliggend actief, in dit geval cryptocurrency’s.

Derivatenhandel (oftewel het verhandelen van contracten) is een beetje anders dan de spothandel, omdat je de onderliggende waarde niet echt hoeft te bezitten. Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar een BTCUSD-contract. Wanneer je dit product verhandelt, koop of verkoop je niet Bitcoin zelf. De waarde van het contract is echter ontworpen om de prijs van Bitcoin te volgen. Dit betekent dat naarmate de waarde van Bitcoin stijgt of daalt, de waarde van het contract ook stijgt. Op deze manier kun je profiteren van de prijsbewegingen van Bitcoin zonder ooit Bitcoin te hoeven kopen of verkopen.
Natuurlijk zijn er veel meer complexiteiten verbonden aan de handelscontracten, maar het fundamentele idee is dat je erop gokt dat de prijs van een activum zoals Bitcoin omhoog of omlaag gaat. Of je winst of verlies maakt, hangt af van de nauwkeurigheid van je voorspelling.

Voordelen van derivatenhandel:

  • Cryptocurrency-derivaten bieden de hoogste liquiditeit (het hoogste handelsvolume), vergeleken met elke andere cryptomarkt ter wereld.
  • Cryptocurrency-derivaten kun je makkelijk shorten wat belangrijk is voor de meer actieve traders. Kortom, een trader verdient geld als de prijs van een crypto daalt.
  • Je hoeft niet fysiek een bepaalde hoeveelheid crypto in je portefeuille te bezitten om een ​​transactie op een derivatenmarkt te kunnen aangaan. Derivaten worden gecreëerd in de vorm van contracten waarmee je kunt speculeren op de prijs van crypto’s zonder de crypto zelf te bezitten. Dit betekent dat het contract goedkoper kan zijn dan de activaprijs.

Op exchanges zoals Binance, Bitmex, Deribit, Bybit kun je leverage/margin traden met (perpetual) contracts’, 1 contract = 1 dollar. Let op, leverage/margin traden wil zeggen dat je trade met geleend geld, zeer risicovol!
Op sommige exchanges kan je ook handelen in futures. Een futurescontract is een financieel contract waarbij een koper de verplichting heeft om te verkopen, of een verkoper de verplichting om te kopen, aan een vaste prijs en een vooraf bepaalde toekomstige prijs. Binance, Deribit en Bitmex, om er een paar te noemen, bieden Bitcoin futures aan.

Binance is een van de weinige exchanges met zowel een fiat payment gateway, een spotmarkt als een derivatenmarkt. Daarnaast biedt ze ook de moglijkheid tot lending tegen een jaarlijkse intrest en staking van coins aan. Bovendien heeft deze exchange zich verzekerd tegen o.a. hacks via zijn SAFU fonds.

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.