fbpx

Wat is het verschil tussen een spot exchange en een derivative exchange?

spot exchange en derivative exchange

Als jij je eerste stappen zet in een cryptocurrency exchange dan zal dit waarschijnlijk op een spot exchange zijn zoals Bitvavo, Binance, Kraken… en dit is ook aan te bevelen.

SPOTMARKT

Spotprijzen zijn bedoeld zijn voor onmiddellijke aan- en verkoop. Dit betekent dat de eigendom van cryptocurrency’s onmiddellijk wordt overgedragen tussen marktdeelnemers (van een verkoper naar een koper) nadat de transacties zijn uitgevoerd. Wanneer je naar een exchange gaat om cryptocurrency’s te kopen, neem je deel aan de spotmarkt aangezien de transactie ter plekke plaatsvindt en je de crypto’s die je hebt gekocht onmiddellijk bezit.
Vele exchange die spot trading toelaten, zullen daarom ook een ‘fiat payment gateway’ aanbieden, dit is een manier om je euro’s, dollars of andere fiat over te brengen naar de exchange via internationale overschrijving, debet card, credit card of een andere betaalsysteem.
Een fiat payment gateway brengt behoorlijk wat administratie en wettelijke regulering met zich mee daarmee dat enkel de grootste exchanges deze moeite nemen. Kleinere crypto-exchanges besparen zich deze moeite. Om op deze kleine exchanges te handelen zal je dus eerst op een spot exchange met je euro’s bv. Bitcoins moeten kopen en deze Bitcoin vervolgens depositen op de kleine exchange om daar andere altcoins te kopen.
Bitstamp en Binance zijn populaire en verzekerde spot exchanges.

(Lees ook: Wat zijn de beste spot-exchanges van het moment)

DERIVATENMARKT

Een derivaat is gewoon een financieel contract tussen twee of meer partijen dat zijn waarde ontleent aan een onderliggend actief, in dit geval cryptocurrency’s.

Derivatenhandel (oftewel het verhandelen van contracten) is een beetje anders dan de spothandel, omdat je de onderliggende waarde niet echt hoeft te bezitten. Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar een BTCUSD-contract. Wanneer je dit product verhandelt, koop of verkoop je niet Bitcoin zelf. De waarde van het contract is echter ontworpen om de prijs van Bitcoin te volgen. Dit betekent dat naarmate de waarde van Bitcoin stijgt of daalt, de waarde van het contract ook stijgt. Op deze manier kun je profiteren van de prijsbewegingen van Bitcoin zonder ooit Bitcoin te hoeven kopen of verkopen.
Natuurlijk zijn er veel meer complexiteiten verbonden aan de handelscontracten, maar het fundamentele idee is dat je erop gokt dat de prijs van een activum zoals Bitcoin omhoog of omlaag gaat. Of je winst of verlies maakt, hangt af van de nauwkeurigheid van je voorspelling.

Voordelen van derivatenhandel:

  • Cryptocurrencyderivaten bieden de hoogste liquiditeit (het hoogste handelsvolume), vergeleken met elke andere cryptomarkt ter wereld.
  • Cryptocurrency-derivaten kun je makkelijk shorten wat belangrijk is voor de meer actieve traders. Kortom, een trader verdient geld als de prijs van een crypto daalt.
  • Je hoeft niet fysiek een bepaalde hoeveelheid crypto in je cryptoportefeuille te bezitten om een transactie op een derivatenmarkt te kunnen aangaan. Derivaten worden gecreëerd in de vorm van contracten waarmee je kunt speculeren op de prijs van crypto’s zonder de crypto zelf te bezitten. Dit betekent dat het contract goedkoper kan zijn dan de activaprijs.

Voorbeelden van derivaten:

  • Op exchanges zoals Binance, Bitmex, Deribit, Bybit kun je leverage/margin trade met (perpetual) contracts’, 1 contract = 1 dollar. Let op, leverage/margin traden wil zeggen dat je trade met geleend geld, zeer risicovol!
  • Met een optiecontract kunnen mensen in de toekomst Bitcoin kopen tegen een vooraf overeengekomen prijs. Dus als je een optiecontract zou aangaan toen Bitcoin ongeveer $ 4.000 waard was na de crash van half maart om je Bitcoin tegen die prijs te ontvangen op de laatste vrijdag van september 2020, zou dat een slimme beslissing (of geluk) zijn geweest, aangezien Bitcoin meer dan verdubbeld was in prijs.
  • Een Bitcoin-futurescontract creëert een contractuele verplichting waarbij een koper de verplichting heeft om te verkopen, of een verkoper de verplichting om te kopen aan een vaste prijs en een vooraf bepaalde toekomstige prijs wanneer het contract afloopt. Met opties zijn handelaren contractueel niet verplicht om de Bitcoin op te kopen, maar hebben ze gewoon de mogelijkheid om dit te doen.

Binance, Deribit en Bitmex, om er een paar te noemen, bieden Bitcoin leverage, futures en/of opties aan.

Binance is een van de weinige exchanges met zowel een fiat payment gateway, een spotmarkt als een derivatenmarkt. Daarnaast biedt ze ook de moglijkheid tot lending tegen een jaarlijkse intrest en staking van coins aan. Bovendien heeft deze exchange zich verzekerd tegen o.a. hacks via zijn SAFU fonds.

Gratis Nederlandstalige Binance videotutorial + e-book

Hoe werkt Binance

Related Posts

1 Response

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.