fbpx

Dit moet je weten voor je Bitcoin koopt.

Weet wat je koopt!

Bitcoin stelt mensen in staat om waarde naar elkaar te sturen zonder dat een derde partij nodig is. De Bitcoins verlaten nooit de blockchain, maar je balans kan je aflezen en beheren via je wallet.

Omdat Bitcoin open source is, kan iedereen het programma kopiëren en zijn eigen versie van Bitcoin maken. Een dergelijke ‘hard fork’ is al een paar keer voorgekomen. Zo bestaan er Bitcoin Cash, Bitcoin Diamond…

Het is dus belangrijk op te merken deze cryptocurrency’s niet Bitcoin zijn. Als je ooit Bitcoin wilt kopen, zorg er dan voor dat je de enige echte Bitcoin (BTC) koopt en als je niet actief trade laat je je BTC best niet achter op de exchange waar je ze kocht.

Bitcoin is volatiel maar het best presterende asset van het decenium.

De prijs van BTC is volatiel. Het is niet ongebruikelijk dat BTC met 10-15% per dag stijgt of daalt, en schommelingen van 5% zijn heel normaal.

Als je geen grote schommelingen kunt verdragen, vooral in vergelijking met obligaties en aandelen, dan kun je misschien beter maar een beetje investeren.

Bitcoin is een nieuwe activaklasse en moet worden behandeld als een risicovolle asset. Dat gezegd zijnde, is het de best presterende asset van het afgelopen decennium. Veel mensen hebben vertrouwen in de voortdurende groei, maar toch…investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen.

Een hardware wallet is de beste manier om je Bitcoin te beveiligen

Ledger cold storage wallet

De Bitcoins verlaten nooit de blockchain, maar je balans kan je aflezen en beheren via je wallet. Een wallet is een stuk hardware of software dat je privé- en openbare Bitcoinadres met je computer verbindt.

Software wallets kunnen gratis worden gedownload en zijn redelijk veilig, maar ook gevoeliger voor phishing- en hackpogingen. Hardware wallets maken nooit daadwerkelijk verbinding met internet tenzij voor het verzenden of ontvangen van cryptocurrency’s en zijn de veiligste manier om je cryptocurrency’s te bewaren.

Een Bitcoin hardware-wallet, zoals een Ledger Nano SLedger Nano XTrezor of NGrave, zal alle ‘private keys’ voor je afhandelen, afgeleid uit je ‘seed phrase’. Je ‘seed’ is eigenlijk je hoofdsleutel en kan bestaan uit 12 of 24 woorden. Schrijf deze op en bewaar hem op minstens twee of drie verschillende locaties.

Bitcoin is niet anoniem

Veel mensen geloven dat Bitcoin een geweldige manier is voor criminelen om geld naar elkaar te sturen. Niets is minder waar.

Bitcoin is een open grootboek en iedereen kan alle transacties bekijken. Alle adressen bestaan uit een reeks cijfers en letters en elk adres is individueel. Er zijn geen namen voor een account en dit zorgt voor enige privacy.

De identiteit achter elk adres kan echter worden onthuld wanneer datzelfde adres een aankoop doet en zijn/haar naam gebruikt. Justitie kan, indien nodig, ook achter de achterliggende IP-adressen jagen of de exchanges aanspreken om de achterliggende identiteit van een adres te onthullen.

Bitcoinbetalingen zijn onomkeerbaar
In tegenstelling tot fiat-valuta, kan een Bitcointransactie niet worden teruggedraaid. Als de transactie eenmaal is verzonden en geverifieerd, is ze definitief.

Het is daarom absoluut noodzakelijk dat je driemaal het adres controleert waarnaar je je BTC verzendt. Als je ze naar het verkeerde adres stuurt, is de kans groot dat je Bitcoin voor eeuwig verloren zijn.

Bitcoin is programmeerbaar geld

Om zijn functie als ‘geld’ te kunnen vervullen, moet Bitcoin duurzaam, draagbaar, deelbaar, uitwisselbaar, bestand tegen vervalsing en algemeen geaccepteerd zijn.

Bitcoin bezit al deze eigenschappen en in tegenstelling tot fiat-valuta kunnen er andere programma’s bovenop worden gebouwd. Bitcoin is momenteel traag in vergelijking met bv. VISA-betalingen, maar het Lightning Network is een van de oplossingen in de maak die Bitcointransacties zullen versnellen.

Doe je eigen research en analyse

Haal winst uit elke schommeling in de koers

Kopen doe je aan een lage prijs, maar hoe weet je wat een lage prijs is? Bestudeer de markt, volg het nieuws, leer technische analyse… maar begin er niet onbezonnen aan.
Volg niet blindelings het advies van een website of YouTube-kanaal. Als beginneling is het moeilijk het kaf van het koren te scheiden op het web en zelfs de beste trader kan er naast zitten.

Ook op Bitcoin moet je (soms) belastingen betalen

Wetgeving Bitcoin

De belastingen op cryptocurrency’s verschillen sterk van land tot land en zijn nog volop onderwerp van discussie van de Financial Action Task Force van de EU. Check regelmatig je lokale regelgeving i.v.m. cryptocurrency’s.

Conclusie
Bitcoin is een opwindende innovatie. Het is gedecentraliseerd, betrouwbaar en het stelt mensen in staat waarde naar elkaar te sturen zonder toestemming van een derde partij.

Bitcoin is echter ook heel anders dan standaardgeld. Het is van cruciaal belang om te begrijpen dat als je tijdens het verzenden een fout maakt, je je BTC voor altijd kunt verliezen.

Het is ook belangrijk op te merken dat BTC niet anoniem is en daarom niet ideaal is voor criminele activiteiten.

Maar als je in BTC geïnteresseerd bent, onthoud dan dat de prijs veel volatielere schommelingen heeft in vergelijking met aandelen. In tegenstelling tot aandelen, zul je je BTC bovendien zelf moeten bewaren. Zorg ervoor dat je een goede veilige hardware-wallet koopt.

Doe je eigen research en analyse, bestudeer de markt, leer de noodzakelijke kennis en vergeet de fiscus niet.

Related Posts

2 Responses

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.