fbpx

Hoe kijkt de Belgische fiscus naar cryptocurrency’s

Hoeveel belastingen moet je betalen als je cryptocurrency’s verhandelt? De manier waarop de Belgische fiscus er naar kijkt, is afhankelijk van de manier waarop je handelt in Bitcoin en altcoins.
Voor wie via de exchanges Bitcoin en altcoins aan- of verkoopt, is de situatie het meest complex. Het is aan jou om de winsten aan te geven.

Als je als goede huisvader een deel van je vermogen voor de lange termijn in cryptocurrency’s belegt, moet je niets aangeven. Echter, als je een actieve trader bent die van de hevige koersschommelingen gebruikmaakt om zijn winst te maximaliseren. Dan worden de inkomsten uit cryptocurrency’s belast als een divers inkomen, tegen een vast tarief van 33%. Professionele traders zien hun inkomsten belast tegen progressieve belastingtarieven die tussen 25% en 50% schommelen.

De hamvraag is natuurlijk waar ligt de grens tussen ‘goede huisvader’ en ‘actieve trader’? Helaas is daar nog geen sluitend antwoord op.  Er zijn nog geen arresten die hier duidelijkheid in kunnen brengen of m.a.w. het hangt volledig af van de controleur die bij jou komt aankloppen.

Wie belegt in ETF’s of andere trackers die de koers van de cryptocurrency’s volgen, moet er rekening mee houden dat je een beurstaks moet betalen op die effecten. Hoe groot die is, hangt mee af van het land waar die trackers geregistreerd zijn. De Bitcoinfondsen zullen ook worden bijgehouden op een effectenrekening. Wie daar meer dan € 1 miljoen op heeft staan, moet een jaarlijkse effectentaks van 0,15% betalen.

De fiscus vraagt ook om rekeningen in het buitenland aan te geven. Je kapitaal of cryptocurrency’s in je account op de buitenlandse exchanges vallen hier niet onder gezien de rekening op naam van de exchange staat.

Related Posts

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.