fbpx

Hoe staat het met Diem (aka Libra) in 2022?

Wat is Diem (voorheen Libra)?
Het idee achter libra was een digitale munt creëren die financiële transacties naar de hele wereld moest brengen, inclusief mensen in derdewereldlanden die momenteel geen toegang hebben tot banken en financiële diensten. Maar, laten we eerlijk zijn, misschien ook om de concurrentie aan te gaan met Alipay en WeChat. De waarde van de libra zou gelijk staan aan een mandje van activa.

Libra is geen cryptocurrency ‘avant la lettre’.
Hoewel de Libra Association libra graag poneerde als een cryptocurrency is het dit per definitie niet. Cryptocurrency’s draaien op gedecentraliseerde blockchains waarop nodes permissieloos mogen worden aangesloten. In het geval van libra ging het om een gecentraliseerde blockchain waarvan nodes konden worden aangekocht door een selectie bedrijven à rato van 10 miljoen $/node.

Van wie is libra?
Libra is een project dat gedragen werd door initieel 27 grote bedrijven met mogelijke uitbreiding tot maximaal 100 bedrijven. De toetredingsvoorwaarden lagen zo hoog dat enkel de wereldtopbedrijven in aanmerking kwamen. Deelnemers moesten ook tien miljoen investeren in het project. Onder andere Uber, eBay, Spotify, PayPal, Visa, Vodafone… kwamen over de brug. Merk op dat geen enkele partner uit het bankwezen kwam. Banken konden immers marktaandeel verliezen bij betalingstransacties indien libra een succes zou worden.

Waarom mislukte libra?
De ontwikkeling van de digitale munt liep in 2019-2020 vertraging op omdat vele staten wettelijke bezwaren aantekenden. Niet alleen stond hun eigen muntmonopolie op het spel, maar vooral de bescherming van de eindgebruiker werd in vraag gesteld. Al dan niet mede doordat Facebook, gekend voor zijn niet-privacy vriendelijk beleid, de drijvende kracht was achter het project onder de naam Calibra.
Per 10 miljoen werd elke investeerder immers een node toegekend van het netwerk waarmee hij mee de transacties op dit gesloten blockchainnetwerk konden laten draaien. Je snapt waarom overheden zich zorgen maken over de bescherming van de privacy. Deze associatie van bedrijven zou dan data ontvangen over de namen, digitale adressen, privégegevens van de zenders en ontvangers.
De grote weerstand van de staten en wetgevers maakten dat 6 partners intussen afhaakten waaronder PayPal.

Wat met libra in 2020?
Per 16 april 2020 heeft de Libra Association haar white paper vernieuwd en trekt ze zich terug uit haar oorspronkelijke visie.
De associatie is nu van plan om stable coins aan te bieden die worden ondersteund door slechts één nationale valuta, naast andere stable coins die worden ondersteund door meerdere valuta’s. Dat betekent dat sommige door de associatie aangeboden stable coins zouden dienen als de equivalente waarde van bijvoorbeeld een Amerikaanse dollar of een euro.
Eigenlijk zijn deze stable coins hetzelfde als de valuta die we vandaag gebruiken maar dan in een nieuw kleedje. Uiteindelijk blijft het beheer bij een centrale partij en zo vormen ze dus ook geen concurrentie voor Bitcoin.

Een gedetailleerde publicatie van de Europese Centrale Bank suggereerde dat ambtenaren in Brussel geloven dat de laatste iteratie van Libra net zo gevaarlijk kan zijn als de eerste.

In mei 2020 veranderd Facebook de wallet naam Calibra naar Novi.

In september 2020 vervoegd Blockchain Capital de Libra Association.

Wordt vervolgd:

Is dit het einde van Diem ? (update 26/01/2022)

Diem probeert naar verluidt activa te verkopen, is dit het einde van de stablecoin ambities van Facebook?
Diem van Facebook  sukkelt al twee jaar. Volgens Bloomberg gooit de associatie achter de stablecoin mogelijk de handdoek in de ring.
De vereniging, geleid door Facebook en een paar financiële bedrijven, durfkapitalisten en hulporganisaties,overweegt haar intellectuele eigendom en andere activa te verkopen “als een manier om kapitaal terug te geven aan haar investeerders”, aldus een rapport van Bloomberg.
Elke verkoop, die niet is bevestigd door Diem of Facebook, zou waarschijnlijk het einde betekenen van Facebook’s cryptocurrency ambities, althans op korte termijn.

Diem stopt ermee en wordt verkocht aan Silvergate Capital Corporation. (01.02.2022)

Meta heeft officieel zijn stablecoin-project Diem opgegeven na meer dan twee jaar inspanningen om de digitale valuta te lanceren.

Meta, voorheen gebrandmerkt als Facebook, heeft officieel de sluiting aangekondigd van zijn digitale valutaproject Diem na jaren van grote inspanningen om verder te gaan met het initiatief.

Diem CEO Stuart Levey maakte het nieuws maandag bekend en bevestigde dat Meta intellectueel eigendom en andere activa met betrekking tot het Diem stablecoin-project verkoopt aan haar Silvergate Capital Corporation.

https://cointelegraph.com/news/mark-zuckerberg-s-stablecoin-project-diem-officially-shuts-down

Related Posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.