fbpx

Kan XRP-prijs ooit herstellen van SEC-rechtszaak tegen Ripple?

De SEC (de Amerikaanse beurswaakhond) stelt dat XRP altijd al een security token (een effect) is geweest en geregistreerd had moeten worden bij de Amerikaanse toezichthouder voordat het werd verkocht aan burgers in de Verenigde Staten. 

De aanklacht, die dinsdag werd ingediend, beweert dat Ripple sinds 2013 $ 1,3 miljard aan XRP heeft opgehaald in niet-geregistreerde effectenverkopen, en dat nog steeds doet. Ripple houdt een grote hoeveelheid XRP in wallets, die het periodiek verkoopt om het aanbod van XRP in omloop te manipuleren, een beetje zoals een centrale bank. De SEC beweert dat dergelijke activiteiten illegaal zijn. De rechtszaak noemde ook Ripple’s mede-oprichter Christian Larsen en zittende CEO Brad Garlinghouse als gedaagden.

Hoewel Brad Garlinghouse, CEO van Ripple, strijdvaardig is gebleken in het licht van de rechtszaak van de SEC, blijft het XRP-token waarde verliezen met meerdere delistings op exchanges en de handel op de grote Amerikaanse beurs, Coinbase, is stopgezet.

Kan de XRP-prijs ooit herstellen?

Hoewel de zaak tegen Ripple vernietigend lijkt, is het voor XRP misschien nog niet voorbij. Zoals Ripple Counsel Michael Kellogg aan Forbes nauwkeurig vertelde:

“Andere belangrijke takken van de Amerikaanse regering, waaronder het ministerie van Justitie en de FinCen van het ministerie van Financiën, hebben al vastgesteld dat XRP een valuta is.”

Kellogg stelt dat de valuta-aanduiding betekent dat XRP-transacties buiten het toepassingsgebied van federale effectenwetten vallen. Hij voegde toe:

“Dit is niet de eerste keer dat de SEC heeft geprobeerd buiten haar wettelijke autoriteit te treden. De rechtbanken hebben het al eerder gecorrigeerd en zullen dit opnieuw doen. “

De SEC is in het verleden inderdaad constant bekritiseerd omdat ze te ver reikt in haar jacht op de digitale valuta, niets spectaculairder dan haar grove machtsmisbruik tegen het TON-netwerk van Telegram, omdat de SEC op de een of andere manier in staat was om te voorkomen dat het overal ter wereld zou worden gelanceerd. Een andere zorg voor XRP-houders die beweren dat het token niet als een security wordt beschouwd in Azië en Europa.

Is er hoop voor XRP?

Hoewel velen in de cryptocurrency-industrie afstand hebben genomen van XRP, heeft bv. het Japanse SBI Holdings duidelijk gemaakt dat het nog steeds een fervent voorstander is van Ripple, het bedrijf dat met het token is geassocieerd.

SBI Holdings, een belangrijke speler in de financiële sector, legde uit dat XRP in Japan werd genoteerd als een cryptocurrency-activum in plaats van als een security. Daarom waren effectenwetten niet van toepassing op het token. Per Sadakazu Osaki, een leidinggevende bij het Nomura Research Institute, zegt:

“XRP wordt veel verhandeld door Japanse crypto-exchanges. Volgens de Japanse wet is XRP een ‘cryptocurrency-activum’ en valt het niet onder ‘effecten’ onderhevig aan de Financial Instruments and Exchange Act. ‘

SBI Holdings lijken op dit punt onverschrokken en ze zijn misschien niet de enigen in de blockchain- en fintech-sector die hun steun betuigen. Hoewel de activiteiten van Ripple vanaf nu sterk worden beïnvloed in de VS, met grote beurzen zoals Coinbase en Bitstamp die aankondigen dat XRP in de nabije toekomst niet langer beschikbaar zal zijn voor handel op hun platform, kan de handel buiten Amerika ongedeerd blijven. In andere rechtsgebieden, zoals in het VK, wordt XRP niet geclassificeerd als een effect, maar eerder als een valuta.

De prijs van XRP zal zich mogelijk niet snel herstellen. Omdat velen zich haastten om XRP te dumpen, heeft het token veel aan marktwaarde verloren.

Het lot van XRP kan nu volledig in handen liggen van het Amerikaanse rechtssysteem. 

update 1: datum hoorzitting

Een eerste voorlopige hoorzitting in de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) vs. Ripple-zaak is gepland voor 22 februari 2021.

De New York Southern District Court zal de hoorziting houden en rechter Analisa Torres heeft beide partijen opdracht gegeven de conferentie telefonisch bij te wonen, in het licht van de COVID-19-pandemie.

update 2: planning rechtszaak en explosief materiaal in het Ripple kamp

De planning voor de rechtszaak is goedgekeurd. De grootste verassing kwam van de kant van de Ripple-advocaten op de hoorzitting van 22/02/2021.  Zij hebben bewijs dat een niet nader genoemde exchange slecht een jaar vóór de aanklacht van de SEC tegen Ripple had gevraagd of het het XRP-token mocht aanbieden en dat de SEC hierop geen ‘neen’ had geantwoord. 

update 3: SEC ontkent het bezit van Bitcoin- en Ethereumdocumenten in XRP-zaak

De rechtszaak tussen de Securities and Exchange Commission (SEC) en Ripple blijft zich ontvouwen.

In de laatste wending van de gebeurtenissen heeft de Securities and Exchange Commission beroep aangetekend bij de rechtbank en ontkend dat het documenten in zijn bezit heeft met betrekking tot Bitcoin, Ethereum en Ripple (XRP). Eerder kreeg het Ripple-bedrijf gedeeltelijke toegang van de rechtbank tot documenten met betrekking tot Bitcoin en Ether die de SEC mogelijk in bezit heeft, omdat het kan helpen om vast te stellen hoe de twee belangrijkste cryptocurrency’s in definitie verschillen van Ripple’s XRP. Het fintech bedrijf wordt vervolgd door de Amerikaanse toezichthouder in een rechtszaak van $ 1,3 miljard wegens vermeende schending van effectenwetten met XRP, die het beschouwt als een beveiliging. De SEC heeft dit echter onderzocht en gezegd dat ze geen document in hun bezit hadden met betrekking tot Bitcoin, Ether en XRP.

(Wordt vervolgd)

Wordt vervolgd….: 

Related Posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.