Er zijn veel beleggers die zich bevestigd voelen in de cryptocurrencymarkt nu de prijs van Bitcoin een nieuw record heeft bereikt van $ 34.778.
De laatste keer dat Bitcoin (BTC) ergens in de buurt van dit niveau handelde, was tijdens de bull run van 2017, toen het een piek bereikte van ongeveer $ 19.783. Zelfs de reguliere media merkten het op, waaronder de New York Times, die opmerkte dat de huidige rally ‘een heel ander gevoel had dan de vorige keer’.
Velen in de cryptocurrencygemeenschap zijn het daarmee eens. De gemiddelde ‘Jan met de pet’ leidt de show niet meer.
In 2017 werd grotendeels aangenomen dat de bull run van Bitcoin werd aangewakkerd door particuliere beleggers die speculatieve weddenschappen plaatsten op een ontluikende BTC-markt en andere cryptocurrency’s met een kleinere kapitalisatie van de ICO-hype.
Op dat moment waren er naar verluidt miljoenen particuliere beleggers in Zuid-Korea, Japan en China die een kracht op de markt werden. Destijds was het de ‘gemiddelde Jan met de pet’ die de winst van Bitcoin dat jaar met meer dan 1.300% dreef, zoals aangegeven in de Wall Street Journal door Chris Weston, hoofd marktstrateeg van de IG Group.
Aandeel van Bitcoin-handel op basis van betrokken valuta. Bron: The Wall Street Journal
De handel in Amerikaanse dollars neemt toe naarmate Wall Street arriveert
Vooruitspoelen naar 2020, en het beleggerslandschap is drastisch veranderd. Institutionele beleggers, die in de eerste bull-run grotendeels aan de zijlijn bleven, waren deze keer het gezicht van de rally.
Van deze beleggers wordt grotendeels verwacht dat ze langetermijnposities innemen zonder de intentie om op korte termijn te verkopen. Ze stromen ook massaal naar de Bitcoin-futuresmarkten, waar de openstaande rente op de Chicago Mercantile Exchange onlangs meer dan $ 1 miljard bedroeg, en ze versterken hun balansen met BTC in plaats van het in contanten te laten zitten.
Hoewel het niet ongebruikelijk is dat institutionele beleggers voorop lopen, is het de moeite waard om te herhalen dat zij niet de eersten waren die de poort in crypto verlieten. In feite zijn het veelal leiders in het Amerikaanse bedrijfsleven die nu voor het eerst Bitcoin invoeren, juist die mensen die Bitcoin destijds hebben afgewezen.
In oktober kondigde PayPal bijvoorbeeld aan dat het cryptocurrencytransacties zou ondersteunen voor de 26 miljoen verkopers op zijn platform. Gebruikers kunnen ook cryptocurrency’s kopen, houden of verkopen op het PayPal-platform, waaronder Bitcoin, Ether (ETH), Litecoin (LTC) en Bitcoin Cash (BCH).
De ironie is dat Bill Harris, de voormalige CEO van PayPal, in 2018 waarschuwde dat Bitcoin geen waarde had en richting nul ging. Hij bestempelde het zelfs als oplichterij. PayPal wordt alleen geëvenaard door Jack Dorsey’s Square vanwege het tempo waarmee grote bedrijven Bitcoin opkopen.
Wall Street-bedrijven schrokken eerder terug voor Bitcoin vanwege de volatiliteit ervan, en beschouwen het op zijn best als een risicovolle activa en in het slechtste geval ‘rattengif in het kwadraat’, aldus Warren Buffett van Berkshire Hathaway. Hoewel Buffett nog niet van gedachte veranderd is wat crypto betreft, duiken andere grote investeerders wel erin.
Miljardair handelaren, van Paul Tudor Jones tot Stanley Druckenmiller, zijn bullish geworden over Bitcoin, die beiden de leidende cryptocurrency boven fysiek goud hebben aangeprezen.
In 2017 dreigde Jamie Dimon, CEO van JPMorgan, werknemers die in Bitcoin handelden te ontslaan, maar nu publiceert het bedrijf bullish analistenrapporten over het digitale activum. Larry Fink, CEO van BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, lijkt ook op te warmen voor Bitcoin, wat suggereert dat het niet buiten het bereik van de mogelijkheid ligt dat Bitcoin ‘zou evolueren naar een wereldwijde markt ‘. Hij beweerde:
“Bitcoin spreekt de aandacht en de verbeelding van veel mensen aan. Een nog steeds ongeteste, vrij kleine markt in vergelijking met andere markten. “
Ondertussen was Michael Saylor, CEO van MicroStrategy, een Bitcoinpionier in het Amerikaanse bedrijfsleven, maar hij was niet altijd een fan. In 2013 zei Saylor dat de dagen van Bitcoin geteld waren en dat de markt voorbestemd was om hetzelfde lot te ondergaan als online gokken.
Toen, in een onverwachte wending, besloot Saylor om van Bitcoin de primaire reserve van het bedrijf te maken en $ 425 miljoen aan BTC op te halen voor de balans. Die investering is bij de laatste controle $ 1,56 miljard waard. Op 4 december kocht Saylor nog meer BTC.
Dat was toen, dit is nu
Een ander belangrijk verschil is dat de prijs van Bitcoin in het begin van 2017 stond op ongeveer $ 1.000. In 2020 stond de prijs van BTC op $ 7.200. Een Bitcoin is dus tegenwoordig veel duurder en misschien niet alle particuliere beleggers realiseren zich dat ze niet een hele Bitcoin hoeven te kopen om er in te investeren.
De vlieg in de boter van 2020 was echter COVID-19. Voor individuele beleggers kan de economische vertraging roet in de investeringsplannen hebben gegooid. De Amerikaanse werkloosheid schommelt bijvoorbeeld op 6,7%, wat betekent dat de economie nog steeds een steile heuvel te beklimmen heeft terwijl de retail investeerders zichzelf nog uit het gat van de pandemie moet zien te hijsen.
Hoge werkloosheid vertaalt zich in een laag besteedbaar inkomen, en in de USA is Uncle Sam is niet al te behulpzaam geweest. Hoewel BTC misschien is ontworpen als een grote democratiserende kracht, kan die controle niet worden aangewend door mensen die worstelen met de economische realiteit van 2020.
Bovendien hebben naar verluidt Oost-Aziatische investeerders, in tegenstelling tot 2017, hun Bitcoin dit jaar in een ongekend tempo gelost.
Bitcoingeldautomaten staan vooraan
Hoewel de markt voor cryptocurrency’s misschien nog in de kinderschoenen staat, is deze volwassener dan in 2017. Veel kaf is van het koren gescheiden en het wordt in veel opzichten niet langer als het Wilde Westen beschouwd.
Ondanks enige aarzeling bij kleine beleggers, groeien de toegangskanalen snel, met steeds meer nieuwe exchanges, ook die met een gedecentraliseerd karakter (DEX’en). Ondertussen breidt een netwerk van Bitcoingeldautomaten, die een competitieve en handige toegangspoort voor particuliere beleggers worden, zich over de hele wereld uit.
In tegenstelling tot institutionele beleggers, zoals Jack Dorsey, wiens benadering van het kopen van Bitcoin zo complex is dat hij er een white paper over investeringen over publiceerde, kunnen particuliere beleggers terecht bij iets dat bekend is, Bitcoingeldautomaten of BTM’s.
Naarmate de BTM-markt volwassen begint te worden en de lijst met echte operators groeit, hebben cryptoretailbeleggers eindelijk een gemakkelijke toegangspoort. CoinFlip, een van de grootste BTM-operators, heeft bijvoorbeeld duizenden BTM’s in de VS uitgerold, gericht op locaties waar mensen geen bankrekeningen of internettoegang hebben.
Deze cash-to-Bitcoin-benadering biedt retailbeleggers een eenvoudige en handige methode om de Bitcoinmarkt te betreden en is volgens Ben Weiss, chief operating officer van CoinFlip, ontworpen om degenen die buiten het traditionele banksysteem zijn uitgesloten, te versterken.
Niet alle Bitcoingeldautomaten zijn echter gelijk, en er zijn enkele duistere operators die kosten in rekening brengen in het bereik van 20%, een praktijk die in strijd is met de democratiserende principes waarop Bitcoin is gebaseerd. Gelukkig neigt een groeiend aantal bedrijven naar het verlagen van de vergoedingen, waarbij CoinFlip en CoinSource respectievelijk 6,99% en 11% fee nemen.
Terwijl de gematigde bedrijven hun vergoedingen verlagen en de roofzuchtige Bitcoingeldautomaten vervagen, kunnen retailbeleggers opnieuw genieten van een gemakkelijke toegang tot een digitaal activum waarvan de populariteit alleen maar sterker wordt.
Bron Cointelegraph